Gameverslaving
Gameverslaving
Dat veel gamen tot een gameverslaving kan leiden, is niet zo bekend. Toch is er een stijging te zien in het aantal mensen dat een gameverslaving heeft en hier hulp voor zoekt. Wat is een gameverslaving, wanneer ben je gameverslaafd en wat zijn de signalen en symptomen van een gameverslaving?
Wat is een gameverslaving?
Gamen is voor veel mensen, zowel jongeren als volwassenen, een hobby waarmee zij kunnen ontspannen. Wanneer gamen meer wordt dan simpelweg spelen, iemand niet meer kan minderen of stoppen met het gamegedrag en iemand vooral negatieve effecten ervaart van het gamen dan kan er gesproken worden over een gameverslaving. Een gameverslaving kan ook wel gedefinieerd worden als een dwangmatige en voortdurende behoefte om te gamen. Er kan dan gesproken worden over een (geestelijke) afhankelijkheid.
Please enter a valid video URL.
The URL can point to any Facebook, Twitch, Vimeo or Youtube video.
De oorzaak van een gameverslaving
Ons lichaam produceert in positieve situaties zelf stoffen (endorfinen), die een geluksgevoel produceren. Dat gebeurt ook bij gamen. Sommigen gebruiken het gamen dan ook steeds meer om zich goed te voelen. Op den duur wordt het dan dwangmatig gedrag. Mensen met een gameverslaving brengen een groot deel van hun tijd door met computerspellen. Net als bij gokken raakt het lichaam erop ingesteld dat tijdens het gamen grote hoeveelheden endorfine worden aangemaakt. Dit kan zover gaan, dat stoppen leidt tot ernstige lichamelijke en psychische afkickverschijnselen – vergelijkbaar met een verslaving aan drugs. Hoewel het beeld is dat game verslaving alleen voorkomt onder tieners, is het een probleem dat bij alle leeftijdsgroepen voorkomt.
Signalen en symptomen die duiden op een gameverslaving
Als iemand last heeft van een gameverslaving kunnen de volgende signalen en symptomen zich voordoen:
- Het geheimhouden of verbergen van het gamegedrag
- Langer blijven gamen dan gepland
- Ziekmelden, te laat komen of afwezig zijn op werk, studie of bij andere sociale activiteiten om te kunnen blijven gamen of omdat iemand tot laat in de nacht (video)games hebt gespeeld of op internet heeft gesurft.
- Niet slapen of een verstoord slaapritme door het gamen
- Verstoring van het gezins-, sociale of beroepsleven
- Achteruitgang van persoonlijke verzorging
- Psychisch ongemak wanneer videogames of online activiteiten vermindert of stopt
- Stoppen of minderen van de tijd die besteed wordt aan gamen lukt niet
Afkickverschijnselen gameverslaving
De afkickverschijnselen die optreden bij het stoppen met gamen kunnen van persoon tot persoon verschillen. Veelvoorkomende afkickverschijnselen van een gameverslaving zijn:
- Angst, depressie of stemmingswisselingen
- Gebrek aan motivatie, richting en interesse in het leven
- Moeite met concentreren
- Prikkelbaarheid en rusteloosheid
- Hoofdpijn
- Fantasieën en dromen over het spel of in het spel zijn
- Meer slapen of last hebben van slapeloosheid
- Misselijkheid
Heb ik een gameverslaving?
Wanneer u een groot deel van uw tijd doorbrengt achter de computer, werk of opleiding, vrienden en familie verwaarloost, is het goed mogelijk dat u een gameverslaving heeft. Vaak gaat dat ook gepaard met gebruik van alcohol, drugs, energydrinks, roken en blowen. Maar ook los daarvan is gamen riskant: het kan leiden tot psychische en lichamelijke problemen. Een gameverslaving is een ziekte, die niet vanzelf overgaat. Wilt u weten of uw gamegedrag risicovol is? Doe dan online onze gameverslaving test.
Behandeling gameverslaving
Een gameverslaving is goed te behandelen en een leven zonder gamen is mogelijk! De behandeling van een gameverslaving is hetzelfde als die van een alcohol- of drugsverslaving. Het belangrijk om de verslaving aan te pakken en het middel of de handeling is ondergeschikt. Het Triora Model kan mensen helpen weer grip op hun leven te krijgen door de inzet van een combinatie van een medisch, psychiatrische behandeling met modules gebaseerd op de door de gedragswetenschap ontwikkelde behandelvormen van de reguliere verslavingszorg.
Als je eraan toe bent om wat te doen aan jouw gameverslaving, dan kun je jezelf aanmelden voor behandeling bij Triora. Triora biedt een klinisch traject in Den Haag, of ambulante zorg in een van onze poliklinieken in Den Haag en Rotterdam. Onze behandeling voor gameverslaving wordt door alle verzekeringsmaatschappijen volledig vergoed.