Stoppen met roken 2000x510 header 2
Stoppen met roken op eigen initiatief onder begeleiding van onze experts

Stoppen met roken

Cijfers van het CBS wijzen uit dat 18,6% van de Nederlanders dagelijks rookt. Er zijn meer mannen dan vrouwen die roken. Door de werkzame stof nicotine die in tabak zit lukt het de meeste mensen niet om te stoppen met roken. 

Eenvoudig gezegd zou je kunnen zeggen dat alle drugs waaronder ook alcohol direct ingrijpt op het ‘blijvend kwetsbare’ beloningscentrum van een iemand die verslaafd is. Nicotine werkt in op wijdverspreide zogenaamde nicotine-receptoren waarvan er zo 90% door het gehele brein wijd verspreid liggen en daarnaast een deel rondom het hart en de darmen.

Elke sigaret activeert deze nicotine-receptor die vervolgens een zwak signaal stuurt naar het ‘kwetsbare beloningscentrum’. Anders gezegd het beloningscentrum dat het al zwaar heeft tijdens de onthoudingsfase als iemand reeds gestopt is met alcohol- of drugs wordt onnodig geprikkeld, geactiveerd, ‘onrustig gemaakt’.

Waarom stoppen met roken?

Uit diverse goed opgezette wetenschappelijke studies is gebleken dat de kans op duurzaam herstel onder alcoholisten die ook roken aanzienlijk verbeterd indien zij naast het stoppen met alcohol ook vroegtijdig stoppen met roken. Door te stoppen met roken heeft u dus meer kans op een abstinent leven zonder alcohol.

Voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken heeft verschillende voordelen. Het Trimbos Instituut heeft de tien belangrijkste voordelen op een rij gezet: 

 1. U krijgt een betere conditie;
 2. U houdt meer geld over;
 3. U krijgt een beter seksleven;
 4. Alles smaakt lekkerder; 
 5. U krijgt een mooiere huid;
 6. U krijgt mooiere tanden;
 7. U krijgt een frissere adem;
 8. Een positief effect op uw vruchtbaarheid;
 9. U krijgt een beter humeur;
 10. U leeft langer.  

Rookbeleid kliniek Triora

Triora voert een proactief  ‘stoppen met roken’ behandelbeleid dat inspirerend- en ondersteunend werkt. De regie ligt hierin volledig bij de patiënt. 

Bij het intakegesprek is het al dan niet stoppen met roken tijdens een ambulante- of klinische behandeling direct al onderwerp van gesprek. 

Verslavingsartsen Marcel Marijnissen en Michel Eberson hebben veel ervaring met het begeleiden van patiënten die willen stoppen met roken. Vanzelfsprekend begrijpen- en respecteren wij als de patiënt deze keuze van stoppen met roken nog niet kan dragen. Wél blijft stoppen met roken een van de behandeldoelen die steeds als onderwerp terugkomt. 

Stop met uw verslaving en met roken

Vraagt u zich af of de behandeling van Triora geschikt voor u is? Neem contact met ons op voor advies. Ook kunt u altijd met ons bellen voor advies. Wanneer u zich aanmeldt, bellen wij u terug voor een oriënterend gesprek.Alcoholtest normal
Vraagt u zich af of u te veel drinkt? Heeft u problemen door uw drankgebruik...

- Doe de alcoholtest

Naar de alcoholtest

ben
'Ik was vaak zo dronken dat ik ’s nachts gewoon wakker schrok, omdat ik vergat te ademen.'

- Ben

Bekijk mijn verhaal
Martin
'Op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik dacht: ik wil dit niet meer.’

- Martin

Lees mijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
 • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
 • Nauwelijks wachttijden
 • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem