Stoppen met roken 2000x510 header 2
Stoppen met roken op eigen initiatief onder begeleiding van onze experts

Stoppen met roken

Cijfers van het CBS wijzen uit dat 18,6% van de Nederlanders dagelijks rookt. Er zijn meer mannen dan vrouwen die roken. Door de werkzame stof nicotine die in tabak zit lukt het de meeste mensen niet om te stoppen met roken. 

Eenvoudig gezegd zou je kunnen zeggen dat alle drugs waaronder ook alcohol direct ingrijpt op het ‘blijvend kwetsbare’ beloningscentrum van een iemand die verslaafd is. Nicotine werkt in op wijdverspreide zogenaamde nicotine-receptoren waarvan er zo 90% door het gehele brein wijd verspreid liggen en daarnaast een deel rondom het hart en de darmen.

Elke sigaret activeert deze nicotine-receptor die vervolgens een zwak signaal stuurt naar het ‘kwetsbare beloningscentrum’. Anders gezegd het beloningscentrum dat het al zwaar heeft tijdens de onthoudingsfase als iemand reeds gestopt is met alcohol- of drugs wordt onnodig geprikkeld, geactiveerd, ‘onrustig gemaakt’.

Waarom stoppen met roken?

Uit diverse goed opgezette wetenschappelijke studies is gebleken dat de kans op duurzaam herstel onder alcoholisten die ook roken aanzienlijk verbeterd indien zij naast het stoppen met alcohol ook vroegtijdig stoppen met roken. Door te stoppen met roken heeft u dus meer kans op een abstinent leven zonder alcohol.

Voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken heeft verschillende voordelen. Het Trimbos Instituut heeft de tien belangrijkste voordelen op een rij gezet: 

 1. U krijgt een betere conditie;
 2. U houdt meer geld over;
 3. U krijgt een beter seksleven;
 4. Alles smaakt lekkerder; 
 5. U krijgt een mooiere huid;
 6. U krijgt mooiere tanden;
 7. U krijgt een frissere adem;
 8. Een positief effect op uw vruchtbaarheid;
 9. U krijgt een beter humeur;
 10. U leeft langer.  

Rookbeleid kliniek Triora

Triora is geheel rookvrij tijdens de behandeling is het niet toegestaan om te roken op en rondom het terrein van Triora. Daarnaast is het ook niet toegestaan om (artificiële) rookwaren en/of tabaksartikelen bij je te hebben.

Samen zijn we op weg naar een rookvrije generatie en een rookvrije ggz in 2025. Als zorginstelling willen wij een gezonde leefstijl bevorderen. Roken hoort daar niet bij.

Stoppen met roken bij Triora

Stoppen met roken volgens een holistische aanpak

Het woord ‘holisme’ stamt af van het Griekse woord ‘holos’, wat ‘geheel, allesomvattend’ betekent. Bij holisme wordt ervan uitgegaan dat alles met elkaar in verbinding staat en zo kijken de medewerkers van Triora ook naar jou als mens: jij bent één geheel, lichaam en geest staan met elkaar in verbinding.

Helaas doen we gedurende ons leven allerlei ervaringen op die bij slechte verwerking zorgen voor een disbalans in ons systeem, zoals bijvoorbeeld een verslaving. Zo kun je last krijgen van fysieke klachten, mentale stress, emotionele spanningen, vermoeidheid en het missen van zingeving in je leven. Er wordt vaak geloofd dat deze klachten op zichzelf staan, totdat er een holistische blik op wordt geworpen. Dan ontdek je dat deze klachten met elkaar in verbinding staan.

Roken staat in verbinding met alle andere verslavingen, er wordt wel gezegd dat roken de moeder van alle verslavingen is.

Vandaar dat het tijdens je behandeling bij Triora niet is toegestaan om te roken. Voorheen werd er door professionals gedacht dat gelijktijdig  stoppen met roken een negatief effect zou hebben op de behandeling van de andere verslaving. De sigaret zou dan zorgen voor afleiding en ontspanning tijdens de behandeling en stoppen zou zoveel stress en andere negatieve effecten met zich meebrengen dat de kans op succesvol herstel kleiner zou worden. Dit blijkt helemaal niet waar te zijn! Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat stoppen met roken geen nadelig effect heeft op het resultaat van de behandeling van alcohol- of drugsverslaving. Sterker nog: het heeft juist een positief effect! Blijven roken verhoogt de kans op terugval.

Goed voor jezelf zorgen houdt in dat je op alle holistische niveaus (fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel) je verantwoording neemt om een gezonde balans te behouden. Wij willen je graag daarbij  helpen.

Verslaving is het dempen van je gevoel. De spirituele betekenis van een verslaving ligt in het feit dat je angst hebt voor liefde en vrijheid.

Stoppen met roken

Wat betekent roken voor jou ?

Onze collega Marcel Marijnissen Trynke Brouwer en Michel Eberson hebben veel ervaring met het begeleiden van patiënten die willen stoppen met roken. Vanzelfsprekend begrijpen- en respecteren wij als de patiënt deze keuze van stoppen met roken nog niet kan dragen. Wél blijft stoppen met roken een van de behandeldoelen die steeds als onderwerp terugkomt. 

Stop met uw verslaving en met roken

Vraagt u zich af of de behandeling van Triora geschikt voor u is? Neem contact met ons op voor advies. Ook kunt u altijd met ons bellen voor advies. Wanneer u zich aanmeldt, bellen wij u terug voor een oriënterend gesprek.Alcoholtest normal
Vraagt u zich af of u te veel drinkt? Heeft u problemen door uw drankgebruik...

-

Naar de alcoholtest

ben
'Ik was vaak zo dronken dat ik ’s nachts gewoon wakker schrok, omdat ik vergat te ademen.'

- Ben

Bekijk mijn verhaal
Martin
'Op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik dacht: ik wil dit niet meer.’

- Martin

Lees mijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
 • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
 • Nauwelijks wachttijden
 • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem