Cannabis, ecstasy (XTC), amfetamine, cocaïne en GHB zijn voorbeelden van verschillende soorten drugs die erg verslavend kunnen zijn. Wat vaak onschuldig begint en lijkt kan uitgroeien tot een vervelende situatie waarin verslaving de overhand krijgt. Een leven zonder het gebruik van verslavende middelen is mogelijk. Triora biedt hulp bij een drugsverslaving.
Wat is een drugsverslaving?
Voor sommige mensen is het mogelijk om drugs te gebruiken zonder dat zij last hebben van een verslaving. Zij kunnen met gemak drugs gebruiken en hier ook weer afstand van nemen. Voor iemand met een drugsverslaving is dit niet het geval. Wat is een drugsverslaving? We kunnen van een drugsverslaving spreken als het gebruiken van drugs een obsessie voor u is geworden. Als u elke keer een grotere hoeveelheid drugs nodig heeft om hetzelfde effect te ervaren, als u wellicht lichamelijke klachten heeft gekregen door drugsgebruik of financieel in de problemen bent gekomen, als u in aanraking met justitie bent gekomen, werk of school niet meer kunt bijbenen en als er problemen zijn ontstaan in uw relaties met familie en naasten dan bent u verslaafd. Op het moment dat het gebruiken van drugs meer problemen dan plezier oplevert dan is dat het moment om bij uzelf na te gaan of het tijd wordt om hulp te gaan zoeken. U kunt ook zelf testen of u last heeft van een verslaving of teveel drugs gebruikt door onze verslavingstest in te vullen.
Waarom raken mensen verslaafd aan drugs?
Het zijn altijd een combinatie van factoren. Het heeft onder andere te maken met de draagkracht van iemand, erfelijke belasting, met de situatie waarin iemand zich bevindt, de nieuwsgierigheid die iemand heeft en het middel dat iemand tegenkomt. Er is eigenlijk geen formule te bedenken ‘als dit dan dat’. Het is altijd een samenloop van omstandigheden. Mensen uit alle lagen van de bevolking, alle soorten, rijk, arm, dik, dun, etc. Het kan iedereen gebeuren. Drugs zorgen er in feite voor dat je niet bewust aanwezig bent in je eigen leven. Dat je geleefd wordt. Bij Triora zeggen wij ook dat verslaving een ziekte is die nooit meer weggaat. Waar je niet om gevraagd hebt, maar die zo krachtig is, dat die langzaam maar zeker je meer in bezit neemt en dus de baas over je wordt. Waardoor je ook praat over verslaafd zijn. Je bent slaaf geworden van de drugs. Je bent je eigen kracht en kern aan het verliezen.
Behandeling drugsverslaving
Wanneer u last heeft van een drugsverslaving kan het lijken alsof er geen uitweg meer mogelijk is, maar een drugsverslaving is goed te behandelen en een leven zonder drugs is mogelijk! De eerste stap van een behandeling van drugsverslaving is het ontgiften, ook wel detoxen. Detoxificeren doet u, afhankelijk van uw (medische) situatie, thuis of in de kliniek. Als u ontgift en vrij bent van drugs, dan kunt u starten aan een behandeling bij Triora. Een behandeling bij Triora wordt volledig vergoed. Bij Triora bieden wij een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. Test of Triora een geschikte behandeling voor u is!
Last van een drugsverslaving? Doe de zelftest
Twijfelt u of u last heeft van een drugsverslaving? Doe de verslavingstest. U kunt zich ook vrijblijvend aanmelden via de button hieronder. Triora biedt klinische zorg in Den Haag en ambulante (poliklinische behandeling) zorg in Den Haag en Rotterdam. Bekijk alle locaties.
Feiten en cijfers drugsverslaving
- In Nederland is cannabis de meest gebruikte “illegale” drug. Het cannabisgebruik onder volwassenen in Nederland is sinds 2015 op ongeveer hetzelfde niveau.
- Ook het XTC gebruik onder volwassenen in Nederland ligt sinds 2015 op ongeveer hetzelfde niveau. Het percentage Nederlandse dat XTC gebruikte stak in 2017 ver uit boven het percentage van andere Europese landen. Nederland behoort tot de top van Europese landen waar de inwoners ooit een ervaring hebben gehad met XTC.
- De afkorting GHB staat voor gammahydroxyboterzuur en wordt in Nederland naar verhouding weinig gebruikt. Het aantal incidenten met GHB is daarentegen wel hoog en ernstig van aard.
- Er is een stijging te zien in het aantal werkende stoffen dat in drugs zit. Zo zit er de laatste jaren meer MDMA in XTC, ligt het THC gehalte in wiet hoger en is het percentage cocaïne in cocaïnepoeder toegenomen.
- Het aantal mensen dat hulp zoekt voor een alcoholverslaving binnen de verslavingszorg is bijna even hoog als het aantal mensen dat hulp zoekt voor cannabis, cocaïne, opiaten, ecstasy, amfetamine, GHB en andere drugs.
*Bron: Trimbos instituut, Nationale Drug Monitor (NDM).