GHB verslaving

GHB (gamma-hydroxyboterzuur) is van nature een oud en moeilijk te doseren narcosemiddel. GHB is misschien wel een van de meest verslavende drugs. Het gebruik brengt meer risico’s met zich mee en het is noodzakelijk dat de behandeling onder medisch toezicht plaatsvindt (in de eerste fase). 

GHB is een lichaamseigen stof. Dit houdt in dat iedereen een kleine hoeveelheid standaard in zijn lichaam heeft. Het heeft invloed op de signaaloverdracht in de hersenen. GHB kan, afhankelijk van het gebruik, zowel een dempende als een stimulerende werking hebben. GHB wordt ook wel eens de ‘’ideale’’ drug genoemd, omdat mensen er meer zelfvertrouwen van krijgen, het zorgt voor seksuele opwinding, het heeft snel effect, houdt lang aan, geeft een sterk gelukzalig roesgevoel, mensen worden minder geremd, het is goedkoop, makkelijk te verkrijgen, makkelijk te verbergen en mensen houden geen kater over aan het gebruik ervan. Veel mensen gebruiken GHB dan ook als recreatieve drug en het wordt ook veel gebruikt in het uitgaansleven. GHB wordt ook vaker gebruikt in combinatie met andere drugs om zo bijvoorbeeld de roes te verlengen of te dempen. 

Risico’s van GHB gebruik 

Het gebruik van GHB kan zorgen voor zeer ernstige en zelfs levensbedreigende risico’s. De meeste gebruikers wel een keer out van het gebruik van GHB. Het meest gevaarlijke risico van het gebruik van GHB is het risico van overdosering. De drug is lastig te doseren en het verschil tussen het hebben van een prettige en onprettige ervaring is zeer klein. Daarnaast ontwikkelt iemand ook een tolerantie voor GHB, waardoor er elke keer een hogere dosering nodig is om hetzelfde effect te ervaren. Als er GBL in de GHB is verwerkt is het risico op overdosering nog groter, omdat GBL twee keer zo sterk is als GHB en hiervan dus een kleinere dosis nodig is. Ook de werking van de GHB in combinatie met andere drugs kan effect hebben op de dosering. Het is dus erg belangrijk om de dosering in de gaten te houden, omdat het anders het risico op een coma of zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Naast de risico's die kunnen ontstaan tijdens het gebruik van GHB kent GHB ook (gezondheids)risico's die verbonden zijn aan de ontwenningsverschijnselen. GHB zorgt voor ontwenningsverschijnselen zoals: trillen, paniek en angstaanvallen, onrust, verwardheid, moeheid, geheugenafname, misselijkheid, braken, stuiptrekkingen en spierslapte. 

Waarom is GHB zo verslavend? 

GHB is erg verslavend. Doordat veel gebruikers het dagelijks gebruiken ontstaat er snel een geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Een geestelijke afhankelijkheid van GHB ontstaat eerder dan een lichamelijke afhankelijkheid, maar deze volgt ook vrij snel. Op een gegeven moment kan de afhankelijkheid zelfs zo erg worden dat iemand elke twee tot vier uur een nieuwe dosis nodig heeft en zelfs ’s nachts hierdoor wakker wordt. Ook kan iemand het gevoel hebben GHB nodig te hebben om te feesten, omdat het een gewenning wordt GHB tijdens deze gelegenheden te gebruiken. Als iemand steeds vaker, steeds meer GHB nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken, lichamelijke afkickverschijnselen heeft bij het stoppen met GHB, iemand steeds vaker gebruikt dan gewenst, veel bezig is met het verkrijgen van GHB en een onbedwingbare trek en drang heeft naar het middel, dan heeft iemand last van een GHB verslaving. 

Verslaafd aan GHB? Test het zelf! 

Twijfel je of je last hebt van een GHB verslaving? Doe Triora’s drugsverslavingstest om erachter te komen. Indien je last hebt van een GHB verslaving kan het gevaarlijk zijn om zelf acuut te stoppen. Het wordt altijd aangeraden om te stoppen onder medisch toezicht in een veilige omgeving, bijvoorbeeld in een detox kliniek. Triora kan je helpen om blijvend te stoppen met het gebruik van GHB en een prettig, zinvol en verslavingsvrij leven tegemoet te gaan.

Triora biedt klinische hulp voor verslaving in Den Haag of ambulante hulp in een van onze poliklinieken in Den Haag en Rotterdam. Je kunt jezelf direct aanmelden via onderstaande button 

Het Triora model