Speed verslaving 2 2000x510
Triora heeft al veel mensen geholpen op weg naar zinvol leven zonder het gebruik van speed

Amfetamine (speed)

Speed (amfetamine) is een synthetische drug. De werkende stof in speed, amfetamine, heeft een sterke stimulerende werking en is zeer verslavend. Speed wordt over het algemeen aangeboden in poedervorm en wordt in die vorm vaak gesnoven. Het poeder kan ook verwerkt worden in een pil of vermengd worden met een drankje. Daarnaast is ook nog een gekristalliseerde vorm (methamfetamine) die gerookt kan worden, welke bekend staat als crystal meth, tina of ice. Methamfetamine is een vorm van amfetamine maar dan een heel stuk sterker.

Speed is een drug met een stimulerend, oppeppend effect, vandaar ook de bijnaam ‘pep’. Veel mensen gebruiken speed om vermoeidheid tegen te gaan en het uithoudingsvermogen te verhogen, bijvoorbeeld tijdens feesten en festivals. Er kan al vrij snel een geestelijke afhankelijkheid van speed optreden, waarbij iemand (steeds meer) speed nodig heeft om zich energiek te blijven voelen of het plezier bij feesten te behouden. 

De effecten van speed

De positieve effecten van speed zorgen ervoor dat iemand vrolijk, opgewekt, positief en zelfverzekerd wordt. Echter, zijn de positieve effecten maar van korte duur. De negatieve effecten van speed zijn niet mis en sommige mensen gebruiken ook andere middelen om deze effecten weer tegen te gaan, maar daarna komen de klachten weer terug. Speed heeft zowel effect op de psyche als op het lichaam. Een aantal opvallende effecten zijn: 

  • Problemen met hart- en bloedvaten met ernstige gevolgen als hartritmestoornissen, een hartinfarct en een hersenbloeding
  • Gewichtsverlies
  • Schade aan het gebit 
  • Oververhitting
  • Watervergiftiging
  • Depressie
  • Psychose

Er zijn nog vele andere risico’s die per persoon anders kunnen zijn en afhangen van de dosering, de omgeving en persoonsgebonden factoren (bijvoorbeeld gewicht en psychische gesteldheid). In sommige gevallen kunnen de effecten op lange termijn permanente schade aanrichten. 

Wanneer heeft u last van een speedverslaving?

Bij een speedverslaving kan niet alleen geestelijke afhankelijkheid optreden, maar ook lichamelijke afhankelijkheid. Er is een steeds grotere hoeveelheid speed nodig om hetzelfde effect te ervaren. Als u stopt met het gebruiken van speed kan het positieve, opgewerkte en prettige gevoel overgaan in het tegenovergestelde. U raakt dan oververmoeid en depressief, waardoor u de neiging heeft meer speed te gaan gebruiken en in een vicieuze cirkel terecht komt. Als u steeds meer speed nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken, u steeds vaker gebruikt dan u denkt of wilt, u veel bezig bent met het verkrijgen van speed en een onbedwingbare trek en drang heeft naar het middel, dan heeft u last van een speedverslaving.

Behandeling van een speedverslaving

Een leven zonder het gebruik van speed en andere drugs is heel goed mogelijk. Triora heeft al vele mensen geholpen op weg naar een zinvol leven zonder het gebruik van speed. Behandeling gaat volgens het Triora Model, waarbij de focus wordt gelegd op geestelijk, fysiek en sociaal herstel. Een behandeling van Triora volgt u in onze kliniek in Den Haag, waar u zeven weken verblijft, of in één van de poliklinieken in Den Haag of Rotterdam waar u op afspraak (ambulant) komt om gesprekken te voeren met een behandelaar en vervolgens weer naar huis gaat. 

Heeft u last van een speedverslaving? Test het zelf

Wilt u stoppen met het gebruik van speed (amfetamine), maar lukt dit u niet? Doe Triora’s drugsverslavingstest om te ontdekken of u last heeft van een speedverslaving. U krijgt direct een gedegen advies. Triora kan u helpen om uw speedverslaving aan te pakken. U kunt ook testen of Triora een geschikte behandeling kan bieden of u kunt u direct vrijblijvend aanmeldenCocainetest normal
Doe onze verslavingstest en ontdek of u verslaafd bent aan drugs of teveel middelen gebruikt.

- Doe de verslavingstest

Naar de verslavingstest
marco
'Diep in je hart weet je dat het niet klopt.'

- Marco

Lees mijn verhaal
ben
'De kliniek, daar heb ik hele goede ervaringen en herinneringen aan.'

- Ben

Bekijk mijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem