Speed verslaving
Amfetamine (speed)
Speed (amfetamine) is een synthetische drug. De werkende stof in speed, amfetamine, heeft een sterke stimulerende werking en is zeer verslavend. Speed wordt over het algemeen aangeboden in poedervorm en wordt in die vorm vaak gesnoven. Het poeder kan ook verwerkt worden in een pil of vermengd worden met een drankje. Daarnaast is er ook nog een gekristalliseerde vorm (methamfetamine) die gerookt kan worden, die bekend staat als crystal meth, tina of ice. Methamfetamine is een vorm van amfetamine, maar dan een heel stuk sterker.
Speed is een drug met een stimulerend, oppeppend effect, vandaar ook de bijnaam ‘pep’. Veel mensen gebruiken speed om vermoeidheid tegen te gaan en het uithoudingsvermogen te verhogen, bijvoorbeeld tijdens feesten en festivals. Er kan al vrij snel een geestelijke afhankelijkheid van speed optreden, waarbij iemand (steeds meer) speed nodig heeft om zich energiek te blijven voelen of het plezier bij feesten te behouden.
De effecten van speed
De positieve effecten van speed zorgen ervoor dat je vrolijk, opgewekt, positief en zelfverzekerd wordt. Echter, zijn de positieve effecten maar van korte duur. De negatieve effecten van speed zijn niet mis en sommige mensen gebruiken ook andere middelen om deze effecten weer tegen te gaan, maar daarna komen de klachten weer terug. Speed heeft zowel effect op de psyche als op het lichaam. Een aantal opvallende effecten zijn:
- Problemen met hart- en bloedvaten met ernstige gevolgen als hartritmestoornissen, een hartinfarct en een hersenbloeding
- Gewichtsverlies
- Schade aan het gebit
- Oververhitting
- Watervergiftiging
- Depressie
- Psychose
Er zijn nog vele andere risico’s die per persoon anders kunnen zijn en afhangen van de dosering, de omgeving en persoonsgebonden factoren (bijvoorbeeld gewicht en psychische gesteldheid). In sommige gevallen kunnen de effecten op lange termijn permanente schade aanrichten.
Wanneer heb je last van een speedverslaving?
Bij een speedverslaving kan niet alleen geestelijke afhankelijkheid optreden, maar ook lichamelijke afhankelijkheid. Er is een steeds grotere hoeveelheid speed nodig om hetzelfde effect te ervaren. Als je stopt met het gebruiken van speed kan het positieve, opgewekte en prettige gevoel overgaan in het tegenovergestelde. Je raakt dan oververmoeid en depressief, waardoor je de neiging hebt meer speed te gaan gebruiken en in een vicieuze cirkel terechtkomt. Als je steeds meer speed nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken, je steeds vaker gebruikt dan je denkt of wilt, je veel bezig bent met het verkrijgen van speed en een onbedwingbare trek en drang hebt naar het middel, dan heb je last van een speedverslaving.
Behandeling van een speedverslaving
Een leven zonder het gebruik van speed en andere drugs is heel goed mogelijk. Triora heeft al vele mensen geholpen op weg naar een zinvol leven zonder het gebruik van speed. Behandeling gaat volgens het Triora Model, waarbij de focus wordt gelegd op geestelijk, fysiek en sociaal herstel. Een behandeling van Triora volg je in onze kliniek in Den Haag, waar je zeven weken verblijft, of in één van de poliklinieken in Den Haag of Rotterdam waar je op afspraak (ambulant) komt om gesprekken te voeren met een behandelaar en vervolgens weer naar huis gaat.
Heb je last van een speedverslaving? Test het zelf
Wil je stoppen met het gebruik van speed (amfetamine), maar lukt dit je niet? Doe Triora’s drugsverslavingstest om te ontdekken of je last hebt van een speedverslaving. Je krijgt direct een gedegen advies. Triora kan je helpen om je speedverslaving aan te pakken.