XTC of MDMA verslaving

Ecstasy (XTC), ook wel lovedrug, wordt in Nederland gezien als een harddrug. De werkzame stof in XTC is MDMA. XTC behoort tot de amfetaminesoort. Ecstasy komt van het woord extase; een toestand van buiten zichzelf zijn door verrukking. XTC wordt ook wel gezien als een echte partydrug. 

XTC wordt door de meeste mensen gebruikt in de vorm van pillen. Deze pillen zijn in allerlei vormen, kleuren en met verschillende symbolen verkrijgbaar. Het symbool op de XTC pil beschrijft niet de hoeveelheid MDMA in een pil en zegt dus niets over de inhoud en sterkte. Iedere pil, zelfs met dezelfde symbolen, kan anders zijn. Naast de XTC in pil-vorm kan XTC ook gebruikt worden in de vorm van een poeder of kristalvorm. Wanneer iemand langdurig en veel XTC gebruikt kan het lastig zijn om te stoppen en kan er sprake zijn van een XTC-verslaving.

Waarom is XTC verslavend?

In Nederland is XTC een van de meest gebruikte partydrugs en wordt vooral gebruikt tijdens feesten en festivals. XTC stimuleert de afgifte van een aantal stoffen in de hersenen waardoor je stemming verandert. Deze stoffen zorgen ervoor dat iemand zich energiek en ontspannen voelt. Door aanmaak van serotonine voel je je blij en wil je contact met anderen (bewustzijnsverandering). Op feesten en festivals zorgt dit er dan ook voor dat iemand helemaal kan op gaan in de muziek en de lichteffecten, hier totaal op gefocust is en optimaal van kan genieten.

Hoewel een verslaving aan XTC minder vaak voorkomt, dan bijvoorbeeld aan alcohol of cocaïne, is het mogelijk om verslaafd te raken aan XTC. Het langdurig en veel gebruiken van XTC brengt ook verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Of er sprake is van een XTC verslaving hangt af van een aantal factoren. Als iemand op lichamelijk, mentaal en sociaal vlak problemen ervaart en aangeeft te willen stoppen, maar dat niet lukt, dan kan er sprake zijn van een XTC verslaving. De oorzaak kan liggen in een combinatie van verschillende biologische (genetische), psychologische en sociale factoren.

De risico’s van een XTC verslaving

In eerste instantie lijkt XTC een vrij onschuldige drug, maar toch kan het gebruik van XTC ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen die zelfs een dodelijke afloop kunnen hebben. 

Op korte termijn kan XTC gebruik leiden tot oververhitting of een watervergiftiging (als gevolg van overmatig dorstgevoel en vervolgens veel drinken). Dit zijn twee grote risico’s die ernstige lichamelijke gevolgen kunnen hebben. Door oververhitting kan onder andere uitdroging van het lichaam ontstaan, waardoor mensen geneigd zijn om meer water te drinken. Echter, dit is bij het gebruik van XTC zeer gevaarlijk. Wanneer iemand teveel water drinkt (meer dan één glas per uur) tijdens het XTC gebruik kan er een watervergiftiging ontstaan. Een watervergiftiging kan uiteindelijk zorgen voor een verhoogde druk in de schedel die een infarct, coma en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. 

Op lange termijn kan het gebruik van XTC ook hersenschade aanrichten. Het kan leiden tot geheugen- en concentratieproblemen en depressieve klachten. Zeker voor mensen die al gevoelig zijn voor een depressie is het gebruik van XTC af te raden. Verder kunnen er zowel op korte- als lange termijn andere klachten ontstaan, zoals (blijvende) schade aan het gebit, uitputting en overbelasting van het lichaam en bad trips met angstaanvallen. 

Het is per persoon verschillend of en welke risico’s zich kunnen voordoen. De risico’s kunnen ook al bij een lage XTC inname voorkomen en zijn niet vooraf in te schatten. Daarnaast is het nooit duidelijk welke stoffen er precies in de pil zitten en hoe het lichaam hier op reageert. Zeker mensen die al lichamelijke problemen hebben, zoals hart- en bloeddrukproblemen, kunnen een verhoogt risico lopen op negatieve bijwerkingen en kunnen het gebruik van XTC beter achterwege laten. 

Hulp bij een verslaving aan XTC?

Heb je het gevoel dat XTC een obsessie voor je is geworden, denk je alleen nog maar aan hoe je XTC kunt verkrijgen en gebruiken of brengt jouw XTC gebruik je problemen op lichamelijk, mentaal of sociaal gebied? Als jij het gevoel hebt dat je XTC gebruikt niet omdat je dat wilt, maar omdat het ‘moet’ ga dan niet alleen verder. Verslavingsproblemen los je niet alleen op. Triora kan jou helpen om een XTC verslaving aan te pakken en weer een prettig en zinvol leven te leiden zonder middelen.

Triora biedt klinische hulp voor verslaving in Den Haag of ambulante hulp in een van onze poliklinieken in Den Haag en Rotterdam. Twijfel je of je last hebt van een verslaving aan XTC of andere drugs? Doe dan nu onze drugsverslavingstest. Je kan je ook vrijblijvend aanmelden voor Triora via onderstaande button.

Het Triora model