medicijnverslaving 2000x510
Professionele hulp bij een verslaving aan medicijnen

Medicijnverslaving

Als je aan verslaving denkt, denk je niet zo snel aan een verslaving aan medicatie. Toch is een verslaving aan medicatie als een soort insluiper. In eerste instantie wordt de medicatie gebruikt om bepaalde klachten te verminderen, maar op een gegeven moment, zelfs als deze klachten al over zijn, ontstaat er een afhankelijkheid. Als u het gevoel heeft dat u niet zonder medicatie kan en er alles aan doet om de medicatie (opnieuw) te verkrijgen dan heeft u last van een verslaving aan medicatie.
 
In Nederland neemt het aantal medicijnverslaafden toe. Medicijnverslavingen worden in sommige gevallen zelfs in stand gehouden door de arts(en), zonder dat zij dit zelf door hebben. In sommige gevallen wordt er, bijvoorbeeld na een operatie, veel te veel of veel te zware medicatie voorgeschreven. De meeste mensen raken verslaafd aan: opioïden (opiaten), benzodiazepinen en anti-epilepticum. Er kan een geestelijke en lichamelijke verslaving ontstaan bij langdurig en verkeerd gebruik van bepaalde medicatie. Dit komt doordat er tolerantie ontstaat, er dus steeds meer van hetzelfde medicijn nodig is om hetzelfde effect te bereiken en daardoor ook ontwenningsverschijnselen ontstaan. 

Wat zijn opioïden (opiaten), benzodiazepinen en anti-epilepticum?

Opioïden (opiaten)

Opioïden (opiaten) of narcotica, zoals bijvoorbeeld heroïne, maar ook morfine, oxycodon, tramadol en buprenorfine werken pijn verminderend. Bijna alle medicatie die behoren tot de opioïden bevatten bestanddelen van ruwe opium. Opium is het ingedroogde melksap van de (opium)papaver. Opioïden (opiaten) hebben geen ontstekingsremmende werking zoals andere pijnmedicatie dat vaak wel heeft, maar dempen pijnklachten via het centrale zenuwstelsel. Dit maakt opiaten ook zo verslavend. Daarnaast is uit onderzoek ook gebleken dat opioïden tussen 2005 en 2015 steeds vaker zijn voorgeschreven. Vooral oxycodon. 

Benzodiazepinen

Bij benzodiazepinen, ook wel benzo’s, kan gedacht worden aan alle ‘pammetjes’, namelijk medicatie zoals: diazepam, lorazepam en oxazepam. Deze medicijnen worden vooral ingezet als kalmerings- en slaapmiddelen. De valkuil met deze medicatie is dat het, vaak psychische, probleem waarvoor het wordt voorgeschreven door de medicatie niet weggaat en iemand hier dus zelf actief mee aan de slag moet gaan door professionele hulp te zoeken. Het kortdurende gebruik wordt daardoor vaak ook langer dan gewenst is en kan resulteren in een verslaving.

Anti-epilepticum

Zoals het woord al doet vermoeden wordt dit soort medicatie ingezet bij onder andere epileptische aanvallen. Echter, wordt dit soort medicatie ook ingezet bij bijvoorbeeld het verminderen van migraine, pijn en manische symptomen. Onder anti-epilepticum vallen: pregabaline, valproïnezuur, gabapentine, clonazepam, carbamazepine en levetiracetam

Behandeling van een medicijnverslaving

Wanneer iemand last heeft van een medicijnverslaving is het belangrijk om te werken met een afbouwschema onder begeleiding van een arts. Door het langzaam af te bouwen worden minder afkickverschijnselen ervaren dan wanneer iemand abrupt stopt. Wanneer de medicatie afgebouwd is kan tijdens een behandeling bij Triora gewerkt worden aan de onderliggende problematiek en worden er handvatten gegeven voor een prettig en zinvol leven zonder medicatie. Het Triora Model biedt een combinatie van een medisch, psychiatrische behandeling met modules gebaseerd op de door de gedragswetenschap ontwikkelde behandelvormen van de reguliere verslavingszorg, zoals: Rationele Emotieve Therapie (RET), Sociale VaardigheidsTraining (SVT) en Terugval Preventie (TVP). Triora biedt klinische zorg in Den Haag en ambulante (poliklinische) zorg in Den Haag en Rotterdam. Bekijk alle locaties

Het Triora Model

De eerste stap naar een verslavingsvrij bestaan

Bij Triora weten wij als geen ander hoe lastig het is om de eerste stap te zetten en hebben wij enorm veel respect voor mensen die deze stap durven te zetten. Samen met ons professionele team met veel ervaringsdeskundige medewerkers helpen wij u op weg naar een verslavingsvrij bestaan! Twijfelt u of u last heeft van een medicijnverslaving? Doe Triora’s drugsverslavingstest. U kunt ook testen of Triora een geschikte behandeling kan bieden of u kunt zichzelf direct aanmeldenCocainetest normal
Doe onze verslavingstest en ontdek of u verslaafd bent aan drugs of teveel middelen gebruikt.

- Doe de verslavingstest

Naar de verslavingstest
toos2
'Als ik toen niet besloten had om mezelf te laten helpen, dan had ik hier echt niet meer gezeten..'

- Toos

Bekijk mijn verhaal
Manon
'Het bleek dat karaktertrekken van mij ook een rol hadden gespeeld bij het in stand houden van zijn verslaving.'

- Manon

Lees mijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem