Er zijn twee soorten verslavingen. De meeste mensen spreken het meest over de middelenverslavingen, zoals alcohol en drugs, maar er zijn ook mensen die niet verslaafd zijn aan een middel, maar aan een bepaalde handeling of gedrag. Dit wordt ook wel een procesverslaving, gedragsverslaving of gewoonteverslaving genoemd. Onder procesverslavingen vallen verslavingen aan: gokken, gamen, nieuwe technologieën (bijvoorbeeld smartphones of internet), seks en eten. De procesverslavingen die bij Triora worden behandeld zijn game- en gokverslavingen. Gameverslaving behandelen we echter niet als dit de hoofdverslaving is.
Het feit dat mensen geen middelen tot zich nemen, maar toch verslaafd kunnen raken laat zien dat verslaving een hersenziekte is. De handelingen geven iemand een dusdanig goed gevoel en maken bepaalde stoffen in de hersens vrij, waardoor iemand niet meer zonder deze handeling kan en verslaafd is.
Wanneer heeft iemand last van een procesverslaving?
Als iemand steeds vaker het gevoel heeft bezig te moeten zijn met bijvoorbeeld gamen of gokken, hier meer tijd aan besteed dan gewenst, en moeite heeft om te stoppen dan heeft diegene last van een procesverslaving. Het kan ervoor zorgen dat iemand zich erg rusteloos voelt en prikkelbaar is tot dat diegene weer in aanraking komt met de handeling waar aan hij of zij verslaafd is. Hierdoor gaat iemand mogelijk ook andere activiteiten verwaarlozen en ervaart iemand eigenlijk meer problemen dan plezier van de handeling.
Negatieve gevolgen procesverslavingen
Ondanks dat iemand die verslaafd is aan gokken of gamen geen kater of afkickverschijnselen kan krijgen zijn er wel degelijk negatieve gevolgen van procesverslavingen. Iemand met een procesverslaving loopt evenveel risico op financieel, sociaal en mentaal gebied als iemand met een middelenverslaving. Door een procesverslaving kan iemand grote financiële problemen krijgen, een gedragsverandering krijgen en gaan liegen, bedriegen en manipuleren om het gamen of gokken te kunnen continueren, problemen op werk of met studie krijgen, of in relatie met familie en naasten. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de negatieve gevolgen van een procesverslaving als gamen en gokken. Deze kunnen zo hoog oplopen dat iemand geen uitweg meer ziet, maar een procesverslaving is goed te behandelen, een leven zonder deze handelingen is mogelijk.
Behandeling procesverslaving
De behandeling van een game- of gokverslaving is op veel vlakken gelijk als die van een middelenverslaving. Het gaat bij verslaving namelijk niet perse om het middel of de handeling zelf, maar het uiteindelijke gevoel dat het iemand geeft. Het gaat er om dat iemand door de middelen of de handelingen niet meer het leven kan leiden dat hij of zij wilt leiden. Het Triora Model kan mensen helpen weer grip op hun leven te krijgen door de inzet van een combinatie van een medisch, psychiatrische behandeling met modules gebaseerd op de door de gedragswetenschap ontwikkelde behandelvormen van de reguliere verslavingszorg. Het behandelmodel blijkt minder effectief wanneer gameverslaving de primaire verslaving is. Triora biedt klinische hulp voor verslaving in Den Haag of ambulante (poliklinische) hulp in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Haarlem.
Heeft u last van een procesverslaving?
Vraagt u zich af of uw gokgedrag uit de hand loopt? Doe gratis en vrijblijvend de gokverslavingstest en kom er achter of u mogelijk last heeft van een procesverslaving. U kunt ook zelf testen of Triora een geschikte behandeling kan bieden of u kunt uzelf direct aanmelden.