Gokverslaving
Gokverslaving is wel degelijk een serieuze verslaving

Gokverslaving

Een gokverslaving, ook wel bekend als probleemgokken of dwangmatig gokken, is een chronische (hersen)ziekte. Het kan werk- en (gezins)relaties ernstig beïnvloeden en tot ernstige financiële problemen leiden. Indien onbehandeld, zal een gokverslaving verergeren. De meeste mensen lukt het niet om te  stoppen met gokken zonder hulp. Worden uw gokproblemen ernstig(er)? Vraagt u zich af hoe u kunt stoppen met gokken? Of maakt u zich zorgen over een familielid? Hieronder vindt u meer informatie over gokverslaving, hoe u erachter kunt komen of u verslaafd bent aan gokken, de mogelijke symptomen en afkickverschijnselen, en behandeling voor een gokverslaving.

Wat is een gokverslaving?

Een gokker gebruikt geen verslavend middel, geen chemische stof die door roken, drinken of snuiven in het lichaam terecht komt. Hij of zij is verslaafd aan een handeling (gokken) en het prettige gevoel dat daarbij vrij komt. Een gokker heeft een onbedwingbare en dwangmatige behoefte om te gokken. Aan gokken is altijd een (geld)prijs verbonden, waardoor het mogelijk wordt om te winnen of verliezen. Gokken blijft bij iemand met een gokverslaving niet bij een eenmalige inzet, maar gokkers kenmerken zich door het regelmatig vergokken van (te) veel geld of andere middelen. Iemand met een gokverslaving is ook  geneigd geld of middelen in te zetten wat op dat moment niet beschikbaar is, waardoor (financiële) problemen ontstaan.

Gokverslaving

Verschillende vormen van gokken

Er zijn verschillende vormen van gokken waardoor mensen last kunnen krijgen van een gokverslaving. Iemand kan bijvoorbeeld gokken door naar casino’s te gaan en daar verschillende kansspelen te spelen, maar iemand kan ook online gokken door mee te doen aan loterijen. Bij zowel fysiek als online gokken zijn er verschillende verleidingstechnieken die ervoor zorgen dat iemand moeite kost  om te stoppen met gokken. Denk aan speciale acties, bonussen, het weergeven van statistieken en (warme en koude) nummers en het gokken met credits in plaats van echt geld. De verslavingsgevoeligheid verschilt per spel, maar verschillende onderzoeken wijzen uit dat gokkasten, zoals fruitautomaten, en online kansspelen het meest verslavend zijn. 

Hoe ontstaat een gokverslaving? 

Gokverslaving is wel degelijk een serieuze verslaving, het is namelijk ook een lichamelijke verslaving. Ons lichaam produceert in positieve situaties zelf stoffen (endorfinen), die een geluksgevoel produceren. Bij gokverslaafden heeft gokken invloed op dit (belonings)systeem en is het lijf erop ingesteld dat tijdens het gokken grote hoeveelheden endorfine worden aangemaakt. Het positieve gevoel dat de eerste paar keer vrij komt is steeds lastiger om te evenaren, waardoor iemand steeds vaker wil gokken of steeds meer geld wil inzetten om hetzelfde gevoel te krijgen. 

Iemand krijgt door te gokken ook een bepaalde spanning. Adrenaline, ook wel epinephrine, zorgt voor deze spanning tijdens het spelen en zorgt ervoor dat iemand zich goed voelt bij het winnen. Het lichaam kan deze spanning en (adrenaline)kick missen, waardoor iemand opnieuw wil gokken. Als iemand in de situatie komt waarbij gokken geen plezierige activiteit meer is, maar voelt als een verplichting dan kan er sprake zijn van een gokverslaving. 

Wat maakt gokken aantrekkelijk?

Voor veel mensen lijkt gokken een onschuldige bezigheid, omdat het op het eerste gezicht veel positieve aspecten lijkt te hebben. Zo is gokken onder andere aantrekkelijk omdat mensen er geld mee winnen, er een spanning en kick door ervaren, negatieve gevoelens (tijdelijk) vergeten, tijdbesteding hebben en zich er minder eenzaam door voelen. Toch is gokken minder onschuldig dan het lijkt en kan het voor veel mensen toch resulteren in een gokverslaving. 

Wanneer is iemand gokverslaafd?

Er zijn verschillende factoren die er voor kunnen zorgen dat iemand last krijgt van een gokverslaving. Als iemand een aantal van de volgende symptomen vertoont is het mogelijk dat iemand last heeft van een gokverslaving:

  • Het gokgedrag geheimhouden of verbergen
  • Langer gokken om hetzelfde effect te bereiken
  • Vaak bezig zijn met het plannen van het volgende gokmoment
  • Doorgaan met gokken, zelfs als dit risico’s heeft voor het gezins-, sociale- of beroepsleven
  • Psychisch ongemak ervaren bij het verminderen of stoppen van gokken
  • Niet in staat zijn om te stoppen met gokken ondanks herhaaldelijk te hebben geprobeerd te stoppen

Gokkeninfo.nl (Trimbos) beschrijft ook de vier fasen van gokken. In fase één gokt iemand alleen voor zijn plezier. Bij fase twee wordt gokken een gewoonte en krijgt het ook een functie, bijvoorbeeld het uitschakelen van bepaalde gevoelens. In fase drie gokt iemand lang(er) en krijgt iemand ook problemen door het gokken. In de laatste fase, fase vier, kan iemand het gokgedrag niet meer veranderen en kan er gesproken worden over een gokverslaving. Wilt u weten of u last heeft van een gokverslaving? Doe gratis en vrijblijvend onze online gokverslavingstest en ontdek of u hulp nodig heeft. 

Afkickverschijnselen gokverslaving

Bij een serieuze gokverslaving kan stoppen met gokken leiden tot ernstige lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen: depressie, angsten, schuldgevoelens, hoofdpijn, trillen, slaapproblemen en zweten. Net als andere verslavingen is een gokverslaving een ziekte, die niet vanzelf overgaat.

Wouters' ervaring met gokken

'Het liefst was ik eigenlijk bezig met drank, drugs maar ook met gokken.'
Bekijk het ervaringsverhaal van Wouter. Wouter is ervaringsdeskundig behandelaar bij Triora. Hij begeleidt ook de gokmodule voor patiënten die opgenomen zijn bij Triora.

Hulp voor uw gokverslaving, 100% vergoed

Kunt u moeilijk stoppen met gokken, gaat u door met spelen ook al heeft u het geld niet? Heeft u problemen door het gokken? U hoeft het niet alleen op te lossen. U kunt hulp voor uw gokverslaving krijgen bij Triora. De behandeling wordt volledig vergoed. Triora biedt hulp voor verslaving in Den Haag (klinisch, een dagbehandeling, of ambulant), Rotterdam (ambulant), Haarlem (ambulant) en Amsterdam (ambulant), bekijk alle locaties. U kunt zelf testen of Triora een geschikte behandeling is en direct aanmelden via onderstaande button. Twijfelt u nog? Doe dan de test gokverslaving.

Feiten en cijfers gokverslaving Nederland

  • Volgens het Trimbos Instituut zoeken jaarlijks 2000 mensen hulp voor hun gokverslaving binnen de verslavingszorg
  • 87% van de hulpzoekenden van een gokverslaving is man en tussen de 25 en 39 jaar
  • Het aantal hulpzoekenden voor gokken daalt, maar daarentegen wordt een verwachting in het aantal hulpzoekenden voor online gokken verwacht
  • Medio 2021 zal online gokken legaal worden (Wet Kansspelen Op Afstand – KOA) op website met een Nederlandse vergunning. Momenteel is alleen online gokken via TOTO en Runnerz legaal. De rest is dus tot deze wet officieel in gaat illegaal. 


kliniek mw194 kleur
Onze moderne verslavingskliniek ligt in een rustige, bosrijke omgeving, vlak bij het strand.

- Den Haag

Bekijk de kliniek

wouter
'Overdag de vriendelijke aardige jongen, ‘s nachts alleen maar bezig met iedereen die in de weg staat. Je hebt er alles voor over.'

- Wouter, ervaringsdeskundig behandelaar

Bekijk zijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland