Designerdrugs

Heb je het gevoel afhankelijk te zijn van designerdrugs, zoals 4-MMC, 3-MMC of Crystal Meth? Wil je stoppen met deze drugs? Bij Triora bieden we hulp. Lees hieronder meer over een designerdrugsverslaving en welke behandelingen wij bieden. 

Onze behandeling bij designerdrugsverslaving 

Als je vermoedt dat je een designerdrugsverslaving hebt, is het belangrijk om eerst onder begeleiding van een arts een afbouwschema op te stellen. Op deze manier verminder je de kans op afkickverschijnselen dan wanneer je abrupt stopt. Bij Triora pakken we vervolgens de onderliggende problemen aan door middel van een behandeling in onze kliniek, of een ambulant traject in een van onze poliklinieken in Den Haag of Rotterdam. Je krijgt handvatten voor een prettig en zinvol leven zonder drugs. 

Wat zijn designerdrugs? 

Designerdrugs zijn drugs die ontworpen zijn in een laboratorium. Een andere naam voor designerdrugs is ook wel ‘research chemicals’ of ‘Nieuwe Psychoactieve Stoffen’ (afgekort NPS). De makers van deze drugs proberen een bepaald effect van al bekende drugs, zoals XTC of GHB, na te bootsen. Hierdoor ontstaat er een chemische variant en wordt de Opiumwet omzeild. De chemische variant is namelijk vaak nog niet opgenomen in deze wet. Toch worden er ook steeds meer designerdrugs verboden. 

Welke designerdrugs zijn er? 

Er zijn heel veel designerdrugs op de markt en er komen er ook steeds meer bij. De meest bekende hebben wij hieronder op een rijtje gezet: 

  • 4-MMC (Mephedrone): Ook wel ‘miauw miauw’ genoemd. De effecten lijken op XTC en cocaïne. Inmiddels is deze drug verboden 
  • 3-MMC: Ook wel ‘poes’ of ‘3m’ genoemd. De drug is ontwikkeld doordat 4-MMC verboden werd en heeft soortgelijke effecten. 3-MMC is inmiddels ook verboden 
  • Crystal Meth (Methamfetamine): Ook wel ‘Tina’ of ‘Ice’ genoemd. De werking lijkt op die van amfetamine, ook wel ‘pep’ of ‘speed’ genoemd 
  • GBL: Afgeleid van GHB. GHB is ook een synthetisch ontwikkelde drug. GHB komt in zeer kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam voor, maar de GBL en GHB die je kunt kopen zijn in een laboratorium gemaakt 

Wat is het risico van designer drugs? 

Designerdrugs kunnen massaal en goedkoop geproduceerd worden. De hygiëne en veiligheid is bij het maken vaak geen prioriteit. Je weet dus nooit of de drugs wel van goede kwaliteit zijn. Ook de juiste dosering is vaak moeilijk te bepalen, waardoor het kan zijn dat iemand te veel gebruikt. Daarnaast zijn de lange termijn effecten en bijwerkingen van nieuwe designer drugs vaak nog niet bekend. 

Zijn designerdrugs verslavend? 

Omdat sommige designerdrugs zo nieuw zijn, is vaak nog niet bekend hoe verslavend ze zijn. Van sommige designerdrugs weten we al wel dat ze extreem verslavend zijn, bijvoorbeeld van GHB en GBL. Ook 3-MMC en Crystal Meth zijn heel verslavend. 

Doe de verslavingstest 

Twijfel je of je last hebt van een designerdrugsverslaving? Doe Triora’s drugsverslavingstest. Je kunt je ook direct aanmelden via onderstaande button.

Het Triora model