Alcoholprobleem bij vrouwen

De toename van het aantal vrouwen met een verslavingsprobleem heeft te maken met verschillende zaken. Vrouwen beginnen vaak met drinken als reactie op stress vanwege werk, gezin of de combinatie daarvan. Ook problemen in de levensfasen kunnen aanleiding zijn om meer te gaan drinken: het krijgen van kinderen, of juist het niet krijgen van kinderen, de overgang, pensionering en het verlies van een partner. 

De aard van het probleem

Een verslaving werkt in principe bij een vrouw hetzelfde als bij een man. De gewoonte om te drinken loopt uit de hand en wordt steeds meer en meer. Toch is de aanleiding van een alcoholprobleem bij vrouwen meestal anders dan bij mannen. Mannen starten vaak met drinken uit gezelligheid. Vrouwen beginnen meestal met drinken om andere redenen. Zo heeft een alcoholprobleem bij vrouwen meestal te maken met problemen vanuit de nabije omgeving.

Ik ben er weer. Ik doe weer mee. En dat is het grootste cadeau wat ik mezelf heb kunnen geven

Bekijk de korte video waarin Toos verteld over haar alcoholverslaving. Of lees haar ervaringsverhaal.

Veel verwachtingen

Vrouwen worden veel sneller veroordeeld dan mannen. Zo zijn vrouwen vaak ook ‘stille-/thuis drinkers’. De buitenwereld verwacht veel van de vrouw. Denk daarbij aan het goed presenteren. Vrouwen willen vaak een goede werknemer zijn, de beste moeder en een perfecte vrouw. Echter is dat niet altijd mogelijk, wat helemaal niet erg is. Daarnaast hebben vrouwen ook, meer dan mannen, hele grote gevoelens om te ‘zorgen’. Zo moeten zij zorgen voor man, kinderen, ouders en schoonouders. Hierdoor wordt echter de zorg voor zichzelf vaak weggecijferd.  

Zorg voor jezelf! 

Vrouwen proberen hun alcoholprobleem vaak te verbloemen. Een feit is ook dat vrouwen er veel later, dan mannen, voor uitkomen dat zij ook daadwerkelijk verslaafd zijn. Dit kan oplopen tot enkele jaren. Echter is het lichaam van een vrouw veel kwetsbaarder voor drank dan dat van een man. Vrouwen raken sneller onder invloed van een zelfde hoeveelheid, maar er treedt ook veel sneller lichamelijke schade als gevolg van alcohol op bij een vrouw. Zorg er dus voor als vrouw dat je eerder voor jezelf op komt en laat het niet verder komen dan nodig! Vandaag de dag is het veel meer erkend dat alcohol daadwerkelijk een probleem is. Je hoeft je dus niet te schamen. Doordat een alcoholprobleem tegenwoordig veel meer erkend is, zijn er veel mogelijkheden om vrijblijvend hulp te vinden. 

Een alcoholprobleem? Meld je direct aan! 

Een behandeling bij Triora blijkt vaak erg zinvol te zijn. Dit komt omdat Triora veel ervaring heeft met het behandelen van een alcoholprobleem, ook bij vrouwen. Je volgt een behandeling van Triora in Den Haag (klinisch of ambulant) of in Rotterdam (ambulant). Bekijk al onze locaties. Twijfel je of je verslaafd bent aan alcohol? Doe dan de alcoholtest