Toos experiencias header 2000x510
Vrouwen proberen hun alcoholprobleem vaak te verbloemen

Alcoholprobleem vrouwen

Het aantal vrouwen met een alcoholprobleem neemt de laatste jaren sterk toe. De grootste stijging is te zien bij hoogopgeleide, werkende vrouwen.

De toename van het aantal vrouwen met een verslavingsprobleem heeft te maken met verschillende zaken. Vrouwen beginnen vaak met drinken als reactie op stress vanwege werk, gezin of de combinatie daarvan. Ook problemen in de levensfasen kunnen aanleiding zijn om meer te gaan drinken: het krijgen van kinderen, of juist het niet krijgen van kinderen, de overgang, pensionering en het verlies van een partner.

De aard van het probleem

Een verslaving werkt in principe bij een vrouw hetzelfde als bij een man. De gewoonte om te drinken loopt uit de hand en wordt steeds meer en meer. Toch is de aanleiding van een alcohol probleem bij vrouwen meestal anders dan bij mannen. Mannen starten vaak met drinken uit gezelligheid. Vrouwen beginnen meestal met drinken om andere redenen. Zo heeft een alcoholprobleem bij vrouwen meestal te maken met problemen vanuit de nabije omgeving. 

'Ik ben ontzettend blij dat ik mij bijna twee jaar geleden heb op laten nemen. Dat is een hele weg voordat je daar komt. De blijheid is dat ik mezelf teruggevonden heb. Dat ik het waard ben om van te houden. Dat ik me niet meer zo eenzaam voel.'

Hierboven staat de korte video van Toos, bekijk het hele verhaal van deze vrouw en haar alcoholverslaving.

Veel verwachtingen

Vrouwen worden veel sneller veroordeeld dan mannen. Zo zijn vrouwen vaak ook ‘stille-/thuis drinkers’. De buitenwereld verwacht veel van de vrouw. Denk daarbij aan het goed presenteren. Vrouwen willen vaak een goede werknemer zijn, de beste moeder en een perfecte vrouw. Echter is dat niet altijd mogelijk, wat helemaal niet erg is. Daarnaast hebben vrouwen ook, meer dan mannen, hele grote gevoelens om te ‘zorgen’. Zo moeten zij zorgen voor man, kinderen, ouders en schoonouders. Hierdoor wordt echter de zorg voor zichzelf vaak weggecijferd. 

Alcoholprobleem vrouwen

Zorg voor jezelf!

Vrouwen proberen hun alcoholprobleem vaak te verbloemen. Een feit is ook dat vrouwen er veel later, dan mannen, voor uitkomen dat zij ook daadwerkelijk verslaafd zijn. Dit kan oplopen tot enkele jaren. Echter is het lichaam van een vrouw veel kwetsbaarder voor drank dan dat van een man. Vrouwen raken sneller onder invloed van een zelfde hoeveelheid, maar er treedt ook veel sneller lichamelijke schade als gevolg van alcohol op bij een vrouw. Zorg er dus voor als vrouw dat u eerder voor u zelf op komt en laat het niet verder komen dan nodig!  Vandaag de dag is het veel meer erkend dat alcohol daadwerkelijk een probleem is. U hoeft zich dus niet te schamen. Doordat een alcoholprobleem tegenwoordig veel meer erkend is, zijn er veel mogelijkheden om vrijblijvend hulp te vinden.

Een alcoholprobleem? Meld u direct aan!

Een behandeling bij Triora blijkt vaak erg zinvol te zijn. Dit komt omdat Triora veel ervaring heeft met het behandelen van een alcoholprobleem, ook bij vrouwen. U volgt een behandeling van Triora in Den Haag (klinisch of ambulant) of in Rotterdam (ambulant), bekijk alle locaties. Twijfelt u of u verslaafd bent aan alcohol? Doe dan de alcoholtest. U kunt ook testen of Triora een geschikte behandeling is.toos
'En wat er later bijkwam is dat ik me heel erg ging afzonderen: niet meer naar een verjaardag...'

- Toos

Bekijk haar verhaal
Manon
'Ik was alleen maar aan het zorgen, dat het huishouden liep, dat het eten op tafel stond en dat niemand doorhad dat er iets speelde.'

- Manon

Lees mijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland


Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem