Behandeling verslaving test
Alcoholtest: ben ik alcoholist?

Alcoholtest

Wilt u minderen of stoppen met drinken, maar lukt dat niet?

Een van onze specialisten staat voor u klaar

Verslavingsexpert ConstantVerslavingsexpert TrynkeVerslavingsexpert LeonVerslavingsexpert Triora

Bel ons op +31 (0)88 358 37 41 of vul het contactformulier in en een van onze specialisten neemt z.s.m. contact met u op.


Alcoholtest: ben ik alcoholist?

Ben ik alcoholist? Vraagt u zich dit af? Denkt u dat u of een naaste teveel drinkt? Hoeveel drankjes zijn goed en wanneer is er nog een te veel? Tot 2015 was het advies van de Gezondheidsraad maximaal één glas alcohol per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen voor mannen. Vanaf 2015 is er een nieuwe alcoholrichtlijn, als onderdeel van de Richtlijn Goede Voeding 2015, en geeft de Gezondheidsraad het advies om helemaal geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. De norm die Nederland hierin hanteert is, volgens andere landen, een strenge norm. Het is zelfs één van de strengste normen van Europa. Het advies komt onder andere voort vanuit de angst voor alcoholverslaving en andere medische klachten gerelateerd aan alcoholisme. 

Hoeveel glazen alcohol drinkt een alcoholist? 

Volgens het Trimbos Instituut drinken vrouwen overmatig alcohol als zij meer dan 14 glazen alcohol per week drinken. Voor mannen is dit aantal vastgesteld op meer dan 21 glazen alcohol per week. Zware drinkers worden door het Trimbos omschreven als vrouwen die minstens één keer per week 4 glazen alcohol op een dag drinken en mannen die minstens één keer per week 6 glazen alcohol op een dag drinken. Zowel overmatige drinkers als zware drinkers worden ook wel alcoholist genoemd en behoren tot de categorie riskant alcoholgebruik. 

Of iemand alcoholist is niet zomaar vast te stellen aan de hand van het aantal consumpties per dag of per week. Sommige mensen ervaren namelijk geen problemen als zij meer alcohol drinken dan de gestelde norm en zijn dus ook niet per definitie een alcoholist. Andere mensen ervaren wel problemen als zij meer drinken dan de voorgestelde norm en kunnen last hebben van een alcoholverslaving en alcoholist genoemd worden.

Wat zijn de kenmerken van een alcoholist?

We weten dat alcoholisme voor een belangrijk deel erfelijk bepaald is; het zit in de genen. Iemand is een riskante drinker, alcoholist, als iemand problemen ervaart door zijn of haar drinkgedrag. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn op sociaal, lichamelijk of financieel gebied zijn. Alcohol heeft op dat moment dus een negatieve impact op iemand zijn leven. 

‘Je bent natuurlijk ook alleen maar gericht op jezelf. Dus al je relaties, die werken niet… En dan zie je je carrière zo versloppen. Lichamelijk ben je ook niet top…’ Ben zijn verhaal over je leven corrigeren.

Alcoholisten hebben vaak moeite om te minderen, te stoppen met drinken of zij drinken stiekem en verbergen hun drinkgedrag. Overmatig of zwaar drinken zorgt bij alcoholisten vaak ook voor gezondheidsklachten.

‘Ik ben al heel jong begonnen met drinken. En dan wordt dat geleidelijk aan steeds meer. In het begin is het ook heel erg prettig. Ik heb 40 jaar gedronken. Ik denk dat de eerste 20 jaar wel aangenaam waren. Maar op een gegeven moment ga je te ver. Ik heb uiteindelijk ook zelf wel het punt gevoeld waarvan ik dacht: nu kan ik niet meer terug. Nu ben ik zover gegaan, nu is het over: ik kan niet meer terug. Ik kan niet meer een gewone, gezellige drinker worden.’ Ted zijn verhaal over het juiste pad. Meer verhalen over alcoholisme.

Familie en naasten van alcoholisten hebben vaak ook veel zorgen, omdat zij vaak al eerder doorhebben dat het drankgebruik voor problemen zorgt dan degene die teveel drinkt. 

‘Toen wij elkaar leerden kennen dronk hij al veel. In het begin van onze relatie had ik hier geen problemen mee, maar na een aantal jaar hoopte ik dat hij zou stoppen. Hij zei vaak “Morgen stop ik”, maar een dag later was hij alweer aan het drinken. Iedereen in onze omgeving dronk, het werd niet als een probleem gezien. Ondertussen bouwde de boosheid zich op, je wordt steeds kwader’. Manon over een verslaafde partner.

Doe de alcoholtest

Onderstaande vragen zijn vragen waar alcoholisten vaak mee geconfronteerd worden: 

  • Zegt uw familie of partner dat u te veel drinkt?
  • Ervaart u steeds meer problemen met alcohol?
  • Wat vindt u zelf van uw drankgebruik?
  • Vraagt u zich af: Ben ik alcoholist?

De antwoorden op deze vragen kunnen een indicatie zijn dat iemand alcoholist is; afhankelijk is van alcohol. Vul de alcoholtest in, beantwoord de vragen eerlijk en u krijgt van ons een advies. Als het advies uitwijst dat u mogelijk last heeft van een alcoholverslaving dan adviseren wij u om uzelf vrijblijvend aan te melden bij Triora, zodat wij u kunnen helpen om de controle en een zinvol, alcoholvrij, leven weer terug te krijgen. Triora biedt klinische zorg in Den Haag en ambulante (poliklinische) zorg in Den Haag en Rotterdam. Bekijk alle locaties.