Alcoholprobleem ouderen

Een alcoholprobleem en ouderen is een combinatie die steeds vaker voorkomt. Problemen met alcohol komen veel voor in Nederland. Het treft allerlei verschillende soorten mensen: mannen, vrouwen, jong en oud. Steeds vaker gaat het om ouderen met een alcoholprobleem.

De babyboomers: hard werken en sociaal drinken

Een alcoholprobleem komt vaak voor bij de 'babyboomers', wellicht herken je die term wel of behoor je zelf ook tot de babyboomers. De generatie die na de oorlog hard heeft gewerkt, veel gespaard en die vaak vervroegd met pensioen is gegaan. De (vervroegde) pensionering speelt vaak een grote rol bij het alcoholprobleem: men hoeft niet meer de volgende dag fris en monter op hun werkplek te zijn en ineens heeft men veel vrije tijd. Een term die bij deze generatie ook wel bekend in de oren zal klinken is het sociaal drinken.

Sociaal drinken

Sociaal drinken is iets wat vroeger veel gebeurde. Richting het eind van de middag werd er onder werktijd al begonnen met een wijntje of een biertje. Na werktijd ging dit door en werd het vaak erg laat. Het drinken was, en is nog steeds, sociaal geaccepteerd. Toch is het bij velen, van die generatie, van de gezellige borrel overgegaan in problematisch drankgebruik.

Ouder worden en alcoholprobleem

Hoe ouder je wordt, hoe sterker de reactie van alcohol op het lichaam is. Dat is ook de reden waarom je naarmate de leeftijd vordert ook niet meer dezelfde hoeveelheden kunt drinken als dat je vroeger dronk. De reactie van het lichaam wordt heftiger, omdat de stofwisseling trager wordt. De alcohol gaat dus minder makkelijk het lichaam uit en er is dus minder alcohol nodig voor hetzelfde effect, als dat van vroeger.  

Daarnaast veranderen er een hele hoop dingen wanneer je ouder wordt. Zo kan het zijn dat je vaker ziek wordt, mensen in je omgeving ziek worden of wegvallen en kan het voorkomen dat je je eenzaam voelt. Dat ene wijntje bij het eten of het advocaatje tijdens de borrel wordt dan langzaam meer en de alcohol wordt dan gezien als een oplossing voor alle (negatieve) veranderingen in de omgeving.

Schaamte voor alcoholprobleem

Vroeger werd er vaak gedaan alsof er niet aan de hand was. Praten over problemen en conflicten was helemaal een taboe. Tegenwoordig is het veel meer erkend dat alcohol daadwerkelijk een probleem kan zijn en hoef je je er zeker niet voor te schamen. Er zijn veel mogelijkheden waardoor je, via een laagdrempelige manier, in aanraking kunt komen met professionele hulp. De vooroordelen die ouderen vaak ook hebben over een verslavingskliniek, ‘waar alleen maar junkies zitten’, zijn onterecht. Wanneer men eenmaal opgenomen is bij Triora valt dit bezwaar snel weg: medepatiënten blijken hele gewone mensen te zijn.

Professionele hulp

Bij Triora merken we dat de groep ‘ouderen’ vaak zeer succesvol de behandeling van een alcoholprobleem afrond. Veel oud-patiënten weten na hun behandeling weer een plezierig en zinvol nuchter leven op te bouwen. Zij erkennen ook dat verslaving een (chronische) ziekte is die je niet alleen aan kan. Triora biedt hulp en werkt met een gespecialiseerd team. Je vindt Triora in Den Haag en Rotterdam. Bekijk al onze vestigingen.

Twijfel je of je last hebt van een alcoholprobleem? Doe dan hier de alcoholtest

Ervaringsverhalen

Lees in de verhalen van (oud) cliënten over de risico's van alcoholgebruik en de weg naar herstel.

Hulp bij verslaving

'Alle aspecten van het Triora Model ondersteunen elkaar' Lees meer over onze behandelingen.