Toos experiencias header 2000x510
Steeds meer ouderen kampen met een alcoholprobleem

Alcoholprobleem ouderen

Een alcoholprobleem en ouderen is een combinatie die steeds vaker voorkomt. Problemen met alcohol komen veel voor in Nederland. Het treft allerlei verschillende soorten mensen: mannen, vrouwen, jong en oud. Steeds vaker gaat het om ouderen met een alcoholprobleem.

Volgens de tv-reportage alcohol en ouderen van het programma ‘Altijd wat' (dec. 2014), is het aantal zestig plussers dat professionele hulp krijgt voor een alcoholprobleem tussen 2004 en 2013 gestegen met 89%. Dit is een groots percentage en de verwachting is dat dit percentage in de toekomst alleen nog maar gaat stijgen. Ook binnen Triora zien we een toename van ouderen die hulp zoeken. Vaak gaat het om mensen die hun hele leven al (stevig) hebben gedronken en pas op latere leeftijd een drankprobleem krijgen. In augustus 2015 kopt het AD: 'Steeds meer ouderen kampen met een drankprobleem. Het aantal alcoholisten van 55 jaar en ouder is afgelopen jaar met ongeveer 10 procent gestegen'.

De babyboomers: hard werken en sociaal drinken

Een alcoholprobleem komt vaak voor bij de 'babyboomers', wellicht herkent u die term wel of behoort u zelf ook tot de babyboomers. De generatie die na de oorlog hard heeft gewerkt, veel gespaard en die vaak vervroegd met pensioen is gegaan. De (vervroegde) pensionering speelt vaak een grote rol bij het alcoholprobleem: men hoeft niet meer de volgende dag fris en monter op hun werkplek te zijn en ineens heeft men veel vrije tijd. Een term die bij deze generatie ook wel bekend in de oren zal klinken is het sociaal drinken.


Alcoholprobleem ouderen

Sociaal drinken

Sociaal drinken is iets wat vroeger veel gebeurde. Richting het eind van de middag werd er onder werktijd al begonnen met een wijntje of een biertje. Na werktijd ging dit door en werd het vaak erg laat. Het drinken was, en is nog steeds, sociaal geaccepteerd. Toch is het bij velen, van die generatie, van de gezellige borrel overgegaan in problematisch drankgebruik.

Ouder worden en alcoholprobleem

Hoe ouder u wordt, hoe sterker de reactie van alcohol op het lichaam is. Dat is ook de reden waarom u naarmate de leeftijd vordert ook niet meer dezelfde hoeveelheden kunt drinken als dat u vroeger dronk. De reactie van het lichaam wordt heftiger, omdat de stofwisseling trager word. De alcohol gaat dus minder makkelijk het lichaam uit en er is dus  minder alcohol nodig voor hetzelfde effect, als dat van vroeger. 
Daarnaast veranderen er een hele hoop dingen wanneer u ouder wordt. Zo kan het zijn dat u vaker ziek wordt, mensen in uw omgeving ziek worden of wegvallen en kan het voorkomen dat u zich eenzaam voelt. Dat ene wijntje bij het eten of het advocaatje tijdens de borrel wordt dan langzaam meer en de alcohol wordt dan gezien als een oplossing voor alle (negatieve) veranderingen in de omgeving.

Schaamte voor alcoholprobleem

Vroeger werd er vaak gedaan alsof er niet aan de hand was. Praten over problemen en conflicten was helemaal een taboe. Tegenwoordig is het veel meer erkend dat alcohol daadwerkelijk een probleem kan zijn en hoeft u zich er zeker niet voor te schamen. Er zijn veel mogelijkheden waardoor u, via een laagdrempelige manier, in aanraking kunt komen met professionele hulp. De vooroordelen die ouderen vaak ook hebben over een verslavingskliniek, ‘waar alleen maar junkies zitten’, zijn onterecht. Wanneer men eenmaal opgenomen is bij Triora valt dit bezwaar snel weg: medepatiënten blijken hele gewone mensen te zijn.

Professionele hulp

Bij Triora merken we dat de groep ‘ouderen’ vaak zeer succesvol de behandeling van een alcoholprobleem afrond. Veel oud-patiënten weten na hun behandeling weer een plezierig en zinvol nuchter leven op te bouwen. Zij erkennen ook dat verslaving een (chronische) ziekte is die u niet alleen aan kan. Triora biedt hulp en werkt met een gespecialiseerd team. U vindt Triora in Den Haag en Rotterdam. Hier vindt u al onze vestigingen.
Twijfelt u of u last heeft van een alcoholprobleem? Doe dan hier de alcoholtest. U kunt ook testen of Triora een geschikte behandeling voor u is of direct aanmelden kan ook, via onderstaande button. Wanneer u zich aanmeldt bellen wij u uiterlijk de eerstvolgende werkdag op.kliniek mw194 kleur
Onze moderne verslavingskliniek ligt in een rustige, bosrijke omgeving, vlak bij het strand.

- Den Haag

Bekijk de kliniek

ted
'Ik heb 40 jaar gedronken. Ik denk dat de eerste 20 jaar wel aangenaam waren...'

- Ted

Bekijk zijn verhaal
toos2
Met kerst werd Toos om 7 uur ’ s ochtends wakker, zonder kater zong zij kerstliedjes met haar kleinzoon. 'Ik voelde me dankbaar. Het was oprechte dankbaarheid...'

- Toos

Bekijk haar verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart NederlandTriora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem