Afkicken: in kliniek of thuis

Afkicken dient zorgvuldig te gebeuren. Wanneer je langdurig middelen hebt gebruikt, kan het gevaarlijk zijn om hier ineens mee te stoppen. Daarom kan het nodig zijn eerst de detox behandeling te volgen. Je lichaam krijgt de kans zich te ontgiften, zonder dat je gezondheid gevaar loopt. 

Afkicken of detoxen in de verslavingszorg gaat over ontgiften en ontwennen van verslavende middelen. Afkicken is onlosmakelijk verbonden met ontgiften en ontwennen van schadelijke gedragspatronen. Denk bijvoorbeeld aan een verstoord slaap-waakritme, verstoorde denkpatronen, verstoord normen- en waardenbesef, isolement of al dan niet verkozen eenzaamheid. 

Ambulante detox behandeling vanuit huis 

Bij Triora bieden we een ambulante detox behandeling aan. Dit is een korte en intensieve ontgifting van middelen, mét begeleiding en eventueel ondersteund met urinecontroles en eventueel medicatie. Thuis zelf afkicken is niet voor iedereen geschikt. Het vergt een grote mate van je eigen verantwoordelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van weerstand aan verleidingen en triggers vanuit je omgeving. 

Voordelen van thuis afkicken:

  • Direct psychische ondersteuning
  • Direct medicamenteuze ondersteuning (zonodig)
  • 24-uurs back-up van medisch en verpleegkundig personeel
  • Na afronding van de ambulante detox directe doorstroming naar kliniek Triora (Den Haag) of poliklinische behandeling (Den Haag of Rotterdam)

Afkicken in een kliniek, klinische detox behandeling 

Mocht het niet lukken om zelfstandig clean en nuchter te worden, dan kun je naar een afkickkliniek, de klinische detox. Dit is een afdeling waar je onder medisch toezicht kunt ontgiften. Voorafgaand aan je opname bij Triora kunnen wij je aanmelden bij een van de afkickklinieken van Brijder Verslavingszorg

Het programma van Triora vereist dat je je daar helemaal voor in kunt zetten. Dat betekent: helemaal vrij van roesmiddelen. Als je daar zelf voor kunt zorgen, kun je na controle door onze arts in Triora worden opgenomen of starten met een ambulante (poliklinische) behandeling. 

Mocht je twijfels hebben, overleg dan met je huisarts of met de arts van Triora.