Geïntegreerde behandeling dubbele diagnose (IDDT)

Bij Triora kijken we niet alleen naar de verslaving, maar kijken we naar het complete plaatje. Heb je naast je verslaving bijvoorbeeld ook nog last van ADHD, trauma, depressie of persoonlijkheidsproblematiek? Het kan zomaar zijn dat de klachten die je ervaart sterk met elkaar verweven zijn. Daarom werken wij binnen het Triora Model volgens de principes van de zogenoemde geïntegreerde behandeling, ook wel geïntegreerde behandeling dubbele diagnose (IDDT). We leggen je graag verder uit wat dit betekent voor jou en in de behandeling. 

Door de principes van de geïntegreerde behandeling mee te nemen in de gehele behandeling hopen wij je inzicht te bieden in de samenhang van verschillende klachten en problemen die je ervaart. Als er vermoedens zijn van andere problematiek naast je verslaving kunnen wij je daar op verschillende manieren in ondersteunen. Dit geldt zowel voor klinische- als poliklinische behandelingen. 

Diagnostiek 

Als je (traject)behandelaar vermoedens heeft dat je last hebt van andere problematiek naast je verslaving, dan is het mogelijk een diagnostisch onderzoek te laten doen door de arts of psychiater. Aan de hand van een stelling over de verwachting van het onderzoek (bijvoorbeeld de verwachting dat je ook last hebt van ADHD naast de verslaving), kan worden vastgesteld wat nodig is om het onderzoek uit te voeren, bijvoorbeeld het afnemen van een vragenlijst. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek volgt een resultaat en advies. Op basis van de diagnostiek kan blijken dat je inderdaad last hebt van andere problematiek naast de verslaving. Door te werken volgens de geïntegreerde behandelmethode kunnen wij je verschillende behandelingen bieden, zoals een aanvullende medicamenteuze-, individuele- of groepsbehandeling. 

Wie had dat gedacht, dat ik mijn gebruik al jaren onbewust had ingezet als zelfmedicatie. Die opluchting die ik voelde bij de diagnose ADHD!

Oud-patiënt Triora over geïntegreerde behandeling 

Medicamenteuze behandeling 

Als blijkt dat je last hebt van bijvoorbeeld ADHD, een depressie of andere psychische klachten naast je verslaving dan is het mogelijk goed om te starten met daarvoor bestemde medicatie, zodat deze klachten verminderen en je daardoor ook beter kunt focussen op de behandeling voor verslaving. Medicamenteuze behandeling wordt altijd uitgevoerd door een arts of psychiater en is nooit op zichzelf staand. Dit zal dus altijd in combinatie zijn met de andere soorten behandelingen die je bij Triora volgt. 

Individuele behandeling 

Bij Triora is individuele- en groepsbehandeling voor verslaving een standaard onderdeel van de behandeling. Echter, als je naast je verslaving last hebt van andere problematiek kunnen wij je een geïntegreerde behandeling bieden, waarbij je aanvullend ook behandeling krijgt toegespitst op de bijkomende problematiek. Zo bieden wij bijvoorbeeld als individuele aanvullende behandeling ook EMDR als je last hebt van trauma of rouwverwerking bij depressie. 

Bedankt voor de behandeling tijdens de opname. Ik voelde mij gewoon mens, een mens met al zijn problemen; als zovelen. Het beeld dat ik had van ‘een verslaafde’ is door jullie behandeling compleet veranderd

Oud-patiënt Triora over geïntegreerde behandeling 

Groepsbehandeling 

Sommige klachten of problemen zijn veelvoorkomend naast een verslaving. Zo zien wij bijvoorbeeld dat veel mensen die bij ons in behandeling komen voor een verslaving ook last hebben van ADHD. Daarom is het belangrijk om hier ook oog voor te hebben tijdens de behandeling en hier een geïntegreerde behandeling voor te bieden. Voor veelvoorkomende klachten naast verslaving kan het zijn dat wij daarom ook een groepsbehandeling aanbieden, zoals een groepsbehandeling voor ADHD en verslaving. 

Behandeling op maat 

Door te werken volgens de principes van een geïntegreerde behandeling kunnen wij je een behandeling op maat bieden. Wij zorgen ervoor dat al je klachten en problemen in beeld zijn en daar inzicht en oplossingen in bieden! 

Onze behandelmethoden 

Naast geïntegreerde behandeling maken wij ook gebruik van andere behandelmethoden, zoals EMDR, emotieregulatie training en cognitieve gedragstherapie (CGT).