Vaardigheidstraining emotie regulatie

Het kan zijn dat je last hebt van heftige en lastige emoties, waar je moeilijk grip op kunt krijgen, waardoor je steeds vastloopt en (terug)grijpt naar verslavende middelen. De vaardigheidstraining emotie regulatie kan je dan helpen om hier grip op te krijgen. Binnen het Triora Model bieden wij op indicatie emotieregulatie training als aanvullende behandeling. Wil je weten wanneer wij iemand emotieregulatie training bieden en wat het precies is? Lees dan hieronder verder.  

Iedereen komt wel eens in een situatie, waarbij het lastig is om emoties onder controle te houden. Denk aan een situatie waarbij iemand je aanspreekt, terwijl je al hoofdpijn hebt en je hierdoor je boosheid niet meer weet te beheersen. Dit kan wel eens voorkomen, maar als je merkt dat je vaak sterke emotionele reacties hebt in bepaalde (stress)situaties en je moeite hebt om de emoties terug naar normaal te brengen, kan het zijn dat je last hebt van emotieregulatie problemen. De vaardigheidstraining emotie regulatie kan dan mogelijk een oplossing bieden. 

Wat is emotieregulatie training? 

Mensen die last hebben van een verslaving hebben vaak moeite om hun emoties te reguleren. De VERS is een training die hen helpt om te leren hun emoties beter te hanteren, waardoor ze minder (snel) hoog oplopen. Tijdens deze training wordt de focus gelegd op bewustwording van emoties. Het beter begrijpen van- en grip krijgen op emoties om er beter mee om te leren gaan, vormen de basis van de VERS. Handvatten om onvoorspelbare sterke emotionele reacties te leren beheersen worden tijdens deze training aangereikt. 

Emotieregulatie en verslaving 

Bij mensen die last hebben van een verslaving kan problemen met emotieregulatie ervoor zorgen dat dit de verslaving in stand houdt en mogelijk zelfs verergert. Het niet goed kunnen signaleren, uiten of normaliseren van emoties kan ervoor zorgen dat iemand verslavende middelen, zoals alcohol of drugs, gaat gebruiken om de emoties onder controle te krijgen. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om emoties te (h)erkennen, te leren uiten en verdragen. Voor de mensen die hier moeite mee hebben en extra hulp bij nodig hebben biedt Triora de vaardigheidstraining emotie regulatie aan als onderdeel van een poliklinische behandeling. 

Emotieregulatie training bij Triora 

Bij Triora wordt emotieregulatie training op indicatie geboden. Dit betekent dat enkel een van de behandelaars je kan aanmelden voor deze training. Dit zullen zij doen wanneer zij zien dat je moeite hebt om op een redelijke wijze met je emoties om te gaan. Binnen onze poliklinische behandeling wordt emotieregulatie training in de vorm van groepstherapie aangeboden. De training bestaat uit 10 sessies van 2,5 uur op de polikliniek, waarbij nader wordt ingegaan op wat emoties zijn en hoe ze werken, hoe het precies voor je werkt, hoe het anders kan en crisisvaardigheden.   

Onze behandelmethoden 

Naast de vaardigheidstraining emotie regulatie maken wij ook gebruik van andere behandelmethoden, zoals EMDR, geïntegreerde behandeling (IDDT) en cognitieve gedragstherapie (CGT).