Anonieme Alcoholisten
Ervaringsdeskundigen helpen elkaar in groepsverband
De AA is in 1935 in Amerika ontstaan, toen een arts en een beurshandelaar – beide alcoholist – merkten dat ze de drank konden laten staan door met elkaar over hun probleem te praten. Dat was nogal opmerkelijk: beide hadden al een lange geschiedenis van bezoeken aan artsen, psychiaters en andere hulpverleners, zonder succes. Op grond van hun ervaring besloten ze andere alcoholisten erbij te betrekken en daarmee werd de eerste AA-groep gevormd. Aan de hand van de ervaringen van die eerste AA-ers werd het 12 stappenprogramma opgesteld.
De werkwijze van AA bleek zeer succesvol; al snel kwamen er groepen over de hele wereld. In Nederland is de Anonieme Alcoholisten sinds 1948 actief. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan twee miljoen leden. Het programma is overgenomen door allerlei andere groepen van verslaafden en anderen die hun gedrag willen veranderen. In Nederland bestaan onder meer de Narcotics Anonymous en Al-Anon (voor familieleden van alcoholisten). Het twaalfstappen programma is waarschijnlijk het meest succesvolle herstelprogramma ooit.
Toelating Anonieme Alcoholisten
Volgens de tradities van deze groepen maak je zelf uit of je daar thuis hoort: de enige toelatingseis is dat je bereid bent je probleem aan te pakken. Anonimiteit is erg belangrijk: er zijn geen ledenlijsten, de deelnemers kennen elkaar alleen bij de voornaam. De groepen voorzien in hun kosten door met de pet rond te gaan. Alles wat in de groepen verteld wordt blijft ook daar. Om een groep te kunnen vinden die bij jou past kun je een aantal groepen bezoeken. Een overzicht van de adressen, tijden en plaatsen van de verschillende AA-groepen.
De Anonieme Alcoholisten is onder het grote publiek vooral bekend uit Amerikaanse speelfilms en TV-series. Vaak geven deze een redelijk realistisch inkijkje in deze groepen.
Drinkt je te veel?
Meld je direct aan bij Triora of doe de alcoholtest.