Gameverslaving
Wij zetten een extra stap om u te helpen te stoppen met gamen

Gameverslaving

Dat veel gamen tot een gameverslaving kan leiden is niet zo bekend. Toch is er een stijging te zien in het aantal mensen dat een gameverslaving heeft en hier hulp voor zoekt. Wat is een gameverslaving, wanneer ben je gameverslaafd en wat zijn de signalen en symptomen van een gameverslaving?

Gameverslaving

Wat is een gameverslaving?

Gamen is voor veel mensen, zowel jongeren als volwassenen, een hobby waarmee zij kunnen ontspannen. Wanneer gamen meer wordt dan simpelweg spelen, iemand niet meer kan minderen of stoppen met het gamegedrag en iemand vooral negatieve effecten ervaart van het gamen dan kan er gesproken worden over een gameverslaving. Een gameverslaving kan ook wel gedefinieerd worden als een dwangmatige en voortdurende behoefte om te gamen. Er kan dan gesproken worden over een (geestelijke) afhankelijkheid.

De oorzaak van een gameverslaving

Ons lichaam produceert in positieve situaties zelf stoffen (endorfinen), die een geluksgevoel produceren. Dat gebeurt ook bij gamen. Sommigen gebruiken het gamen dan ook steeds meer om zich goed te voelen. Op den duur wordt het dan dwangmatig gedrag. Mensen met een gameverslaving brengen een groot deel van hun tijd door met computerspellen. Net als bij gokken raakt het lichaam erop ingesteld dat tijdens het gamen grote hoeveelheden endorfine worden aangemaakt. Dit kan zover gaan, dat stoppen leidt tot ernstige lichamelijke en psychische afkickverschijnselen – vergelijkbaar met een verslaving aan drugs. Hoewel het beeld is dat game verslaving alleen voorkomt onder tieners, is het een probleem dat bij alle leeftijdsgroepen voorkomt.

Signalen en symptomen die duiden op een gameverslaving

Als iemand last heeft van een gameverslaving kunnen de volgende signalen en symptomen zich voordoen:

 • Het geheimhouden of verbergen van het gamegedrag
 • Langer blijven gamen dan gepland
 • Ziekmelden, te laat komen of afwezig zijn op werk, studie of bij andere sociale activiteiten om te kunnen blijven gamen of omdat iemand tot laat in de nacht (video)games hebt gespeeld of op internet heeft gesurft.
 • Niet slapen of een verstoord slaapritme door het gamen
 • Verstoring van het gezins-, sociale of beroepsleven
 • Achteruitgang van persoonlijke verzorging
 • Psychisch ongemak wanneer videogames of online activiteiten vermindert of stopt
 • Stoppen of minderen van de tijd die besteed wordt aan gamen lukt niet

Afkickverschijnselen gameverslaving

De afkickverschijnselen die optreden bij het stoppen met gamen kunnen van persoon tot persoon verschillen. Veelvoorkomende afkickverschijnselen van een gameverslaving zijn:

 • Angst, depressie of stemmingswisselingen
 • Gebrek aan motivatie, richting en interesse in het leven
 • Moeite met concentreren
 • Prikkelbaarheid en rusteloosheid
 • Hoofdpijn
 • Fantasieën en dromen over het spel of in het spel zijn
 • Meer slapen of last hebben van slapeloosheid
 • Misselijkheid

Heb ik een gameverslaving?

Wanneer u een groot deel van uw tijd doorbrengt achter de computer, werk of opleiding, vrienden en familie verwaarloost, is het goed mogelijk dat u een gameverslaving heeft. Vaak gaat dat ook gepaard met gebruik van alcohol, drugs, energydrinks, roken en blowen. Maar ook los daarvan is gamen riskant: het kan leiden tot psychische en lichamelijke problemen. Een gameverslaving is een ziekte, die niet vanzelf overgaat. Wilt u weten of uw gamegedrag risicovol is? Doe dan online onze gameverslaving test.

Behandeling gameverslaving

Een gameverslaving is goed te behandelen en een leven zonder gamen is mogelijk! De behandeling van een gameverslaving is hetzelfde als die van een alcohol- of drugsverslaving. Het belangrijk om de verslaving aan te pakken en het middel of de handeling is ondergeschikt. Het Triora Model kan mensen helpen weer grip op hun leven te krijgen door de inzet van een combinatie van een medisch, psychiatrische behandeling met modules gebaseerd op de door de gedragswetenschap ontwikkelde behandelvormen van de reguliere verslavingszorg.

Als u eraan toe bent om wat te doen aan uw gameverslaving, dan kunt u zelf testen of Triora een geschikte behandeling voor u is en zich aanmelden voor behandeling bij Triora. Triora biedt een klinisch traject in Den Haag , een dagbehandeling in Den Haag, of ambulante zorg in een van onze poliklinieken in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Haarlem. Onze behandeling voor gameverslaving wordt door alle verzekeringsmaatschappijen volledig vergoed.

Feiten en cijfers gameverslaving

 • Volgens de cijfers van Newzoo Consumer Insights en Global Games Market Report waren er in 2019 8,3 miljoen gamers in Nederland, waarvan de grootste groep van 11,5% tussen de 41 en 45 jaar oud is. De veertigers worden gevolgd door de groep van 21 tot 25 jarigen.
 • Volgens de cijfers van GameInfo.nl  (Trimbos) is het aantal hulpvragen voor een gameverslaving tussen 2009 en 2015  flink gestegen. In 2015 waren er 537 mensen met een (geregistreerde) hulpvraag.
 • Ook stellen de cijfers van GameInfo.nl (Trimbos) dat meer mannen dan vrouwen last hebben van een gameverslaving.
 • In 2019 werden onder andere Fortnight, World of Warcraft, Grand Theft Auto, League of Legends en Apex Legends omschreven als zeer verslavende games.
 • Wist je dat? Fabrikanten en game-ontwikkelaars van dit soort games bewust bepaalde technieken gebruiken om verslavingsmechanismen en gokelementen in te bouwen, zodat de gamers verleidt worden om langer te spelen of (extra) aankopen te doen binnen het spel.
 • Zaterdag 25 mei 2019 maakte de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat vanaf 1 januari 2022 gameverslaving als erkende ziekte wordt opgenomen in de nieuwe Internationale statistische classificatie van ziekten en gerelateerde gezondheidsproblemen (ICD-11).


chris
'Ik was niet verslaafd. Ik had wel problemen, maar ik was niet verslaafd. Het doorbreken van die ontkenning is voor mij een heel proces geweest...'

- Chris

Bekijk zijn verhaal
ben
'Die kliniek, daar heb ik hele goede ervaringen mee en herinneringen aan. Ik vond het prettig dat ik eigenlijk gewoon een reset kreeg...'

- Ben

Bekijk zijn verhaal
ted
'Ik ben ontzettend veel gaan reizen. Dat is er wel voor in de plaats gekomen...het is een ander leven geworden, een beter leven..'

- Ted

Bekijk zijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland


Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
 • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
 • Nauwelijks wachttijden
 • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem