'Ik kreeg inzichten die voor mij life-changing waren'

'Ik kreeg inzichten die voor mij life-changing waren'

Toen de partner van Manon bij Triora werd opgenomen voor een verslaving kreeg zij de tijd om naar zichzelf te kijken.

Dat was nogal confronterend, maar nu ziet ze het als een mooi cadeau wat ze heeft gekregen. “Ik kreeg een aantal inzichten die voor mij life-changing zijn geweest.”

Manon en haar partner Marten zijn al dertien jaar bij elkaar. Zij kende hem in die periode niet zonder alcohol. “Toen wij elkaar leerden kennen dronk hij al veel. In het begin van onze relatie had ik hier geen problemen mee, maar na een aantal jaar hoopte ik dat hij zou stoppen. Hij zei vaak “Morgen stop ik”, maar een dag later was hij alweer aan het drinken. Iedereen in onze omgeving dronk, het werd niet als een probleem gezien. Ondertussen bouwde de boosheid zich op, je wordt steeds kwader”.

Manon over haar verslaafde partner

Een onhoudbare situatie

De afgelopen twee jaar raakten zowel Manon als Marten hun werk kwijt. Marten ging daardoor nog meer drinken. Om even bij te komen ging Manon met haar moeder en zus op vakantie. “Ik heb toen tegen Marten gezegd ga hulp zoeken, ga naar de Anonieme Alocoholisten (AA). Ook had ik van alles geregeld om het schip tijdens mijn afwezigheid drijvende te houden. Hij beloofde mij er iets aan te gaan doen. Toen ik terug kwam bleek dat hij twee weken vooral in de kroeg had gezeten. De situatie escaleerde, ik stond op het punt te gaan scheiden”. De situatie thuis werd zo onhoudbaar, dat Manon geen andere keus zag dan haar man het huis uit te zetten.   

Hulp bij verslaving

Een kennis van hen was behandeld bij Triora en dus meldde Marten zich, met hulp van zijn schoonzus, bij Triora om hulp te zoeken bij zijn verslaving. Maar het had nog wel wat voeten in de aarde voordat hij bij Triora werd opgenomen. “Toen hij hoorde dat de behandeling ook ambulant kon wilde hij dat liever doen. Maar ik wist dat dat niet voldoende was. Na de intake zag Marten zelf ook in dat een opname nodig was.”

Partner en familie verslaafd

Nadat Marten veilig bij Triora was, kwam voor Manon een lastige periode. Ze was alleen thuis, met niemand om voor te zorgen. “Ik heb jarenlang in een soort hulpverlenersmodus gezeten. Ik ben alleen maar bezig geweest met  zorgen voor alle ballen in de lucht houden en toen hij weg was vielen alle ballen in een keer naar beneden. Van kinds af aan heb ik verslaving en de invloed daarvan op partners en familie van dichtbij meegekregen, omdat mijn opa alcoholist was. Dan ontmoet je een man die bij zijn scheiding een zorgpakket krijgt meegeleverd. Ik was alleen maar aan het zorgen, dat het huishouden liep, dat het eten op tafel stond en dat niemand doorhad dat er iets speelde. Toen ik alleen thuis was werd ik echt op mezelf teruggeworpen. Die eerste weken kwam ik op de bodem van mijn eigen putje.”

Hulp bij verslaving voor Manon

Uiteindelijk bleek de opname van haar partner ook voor Manon het begin te zijn van een veranderingsproces. “Ik moest hier wat mee. Ik ben bij de informatieavond geweest en ging naar Al-Anon. Er zat veel wrok en boosheid. Ik zag hem opknappen, maar ik ging daar zelf niet zo hard achteraan. Ze wist ook niet of ze wel verder met haar man wilde. “Tijdens het systeemgesprek met Petra Polwijk, kwam dat naar voren. Marten schrok daar enorm van. Dat kwam voor hem hard aan. Ik wilde controle houden, als hij thuis zou komen had ik die controle niet. Ik had (nog) niet het vertrouwen dat het nu wél goed zou gaan en dat er dingen veranderd waren.”

Het familieprogramma

Toen Marten net twee weken thuis was ging Manon naar het familieprogramma in Ossendrecht. “Ik vond het heel eng. Mijn man zomaar drie dagen achterlaten. Maar ik heb daar een aantal inzichten gekregen die voor mij life-changing zijn geweest. Ik kreeg een spiegel voorgehouden en dat was behoorlijk confronterend. Het bleek dat karaktertrekken van mij ook een rol hadden gespeeld bij het in stand houden van zijn verslaving. De uitleg over verslaving en co-afhankelijkheid was heel verhelderend. Ik zie het als een cadeautje. Dat klinkt misschien raar, maar ik heb veel aan mezelf gewerkt en had daar ook de tijd voor.”

De relatiegroep

Manon en Marten zijn ook de relatiegroep gaan volgen bij Triora en daar hebben ze veel aan gehad. “Hij praat nu meer dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Er was veel spanning thuis, tot de kerst. Nu is de situatie meer ontspannen, het maakt het makkelijker om ook weer leuke dingen te gaan doen. Ik voel me zelf ook veel minder opgefokt.”

Het Triora model