'Samen met de patiënt de diepte in'

Leon werkt bij Triora als traject behandelaar. Ondanks dat hij nog jong is, heeft Leon voordat hij bij Triora, toen nog Mirage, kwam al ruim 9 jaar ervaring in de verslavingszorg. Tijdens zijn studie SPH koos hij bewust voor de verslavingszorg. 'Ik zag in mijn omgeving steeds meer mensen die problemen kregen met drank en drugs, die verslaafd raakten. Ik vond het belangrijk om die mensen te helpen.'

Verschillende afdelingen en doelgroepen

Leon werkte op verschillende afdelingen onder andere voor mensen met dubbele diagnose, mensen die een justitiële maatregel hebben en verslaafden met een verstandelijke beperking. "Dat is best een moeilijke doelgroep om mee te werken. Het vereist een heel andere aanpak, je moet niet te moeilijk gaan doen. Structuur is heel belangrijk. Die mensen lopen het risico om in het criminele circuit terecht te komen, omdat ze makkelijk beïnvloedbaar zijn. Het is een hele kwetsbare doelgroep."

Werkzaamheden op de detox

Daarna kwam hij terecht bij de detox in Capelle, waar hij 2 jaar werkte en vervolgens nog een jaar bij de detox Den Haag. “Bij de detox is het heel anders dan bij Triora. Het is echt mensen door de ontwenning heen helpen, het dag- en nachtritme opnieuw helpen op te bouwen. Vaak leven de mensen ’s nachts en zijn ze geen normaal ritme meer gewend. Op de detox wordt de cirkel in eerste instantie doorbroken. Het is een eerste, belangrijke stap naar lichamelijke ontgifting. Als mensen daar weggaan hebben ze nog geen tools om met hun verslaving om te gaan. Daarvoor is een vervolgbehandeling nodig. Ik heb op de detox gezien hoe hardnekkig verslaving is. Ik zag veel dezelfde patiënten terugkeren in korte tijd. Dan zeiden ze “Ik doe het nooit meer” en dan waren ze binnen twee weken weer terug.“

De lichamelijke effecten van middelengebruik

In de 3 jaar bij de detox leerde Leon veel over de lichamelijke effecten van middelengebruik. "Je ziet duidelijk wat dat voor invloed heeft op patiënten, hoe heftig ontwenning kan zijn. En je leert veel over medicatie. De meeste collega's op de detox waren ook verpleegkundigen. Wat ik ook geleerd heb op de detox is om de-escalerend bezig te zijn, als er sprake is van agressie."

Met patiënten de diepte in

Leon stapte over naar Triora omdat hij het leuk vindt om juist wat meer de diepte in te gaan met patiënten. "Ik hou van behandelen, observeren en mensen spiegels voorhouden. Wat me bij Triora aanspreekt is dat het Triora Model een totaalpakket biedt. Met de systeemgesprekken, de zingeving, de medicatie, de RET. Ik wil graag samen met de patiënt de diepte in. We doen niet alleen aan symptoombestrijding, maar bieden mensen een nieuwe manier van leven. De spirituele kant vind ik ook belangrijk, het is goed dat de patiënten met de stappen aan de slag gaan. Het is motiverend dat Triora zo' n hoog slagingspercentage heeft. Je ziet mensen tijdens de behandeling echt vooruit gaan. Het is fijn om mensen te zien met wie het goed gaat, zoals bij de reünie."

Het Triora model