'Ik had mijn begrafenis al geregeld'

Johan Abbenhuis, oud voorzitter van de cliëntenraad, blikt terug op zijn eigen tijd bij Triora. 'Triora heeft me de kans gegeven om mijn leven weer op te pakken.'

Johan is er van overtuigd dat als hij 5 jaar geleden zich niet bij Triora had gemeld, hij nu niet meer had geleefd. “Ik had mijn eigen begrafenis al geregeld. Ik had mezelf eigenlijk al opgegeven. Vrienden hebben me toen naar de crisisdienst gebracht.” Na een langdurige worsteling met zijn alcoholverslaving stond hij voor de spiegel en stelde zichzelf de vraag: “Wil je blijven leven, of een vroege dood sterven door je verslaving.” Hij besloot toen hulp te zoeken bij Triora.

Mijn hele auto volgeladen met drank

Johan was eerder in behandeling geweest maar de overtuiging was er toen nog niet echt. Pas in de detox heeft hij de eerste stap gezet. Daar kwam het besef dat hij geen controle had en niet meer kon drinken. Hij had daarvoor al geprobeerd ‘cold-turkey’ te ontwennen. “Elke minuut leek toen wel een uur te duren.” Na zijn eerste opname dacht hij dat hij het thuis wel alleen kon volhouden. “Er stond nog een fles wijn in de koelkast. Ik ben daar een hele tijd langsgelopen. Uiteindelijk heb ik de fles wijn leeggedronken, ben naar de Sligro gereden en heb mijn hele auto volgeladen met drank.“ Johan had altijd behoorlijk gedronken, maar na het overlijden van zijn moeder in 2007 liep het echt uit de hand. Toen ook nog zijn relatie stukliep ging het heel snel bergafwaarts.

Vroeger dronk ik het weg, nu pak ik het aan

Bij Triora ontdekte Johan weer dat het leven de moeite waard is. “Hier heb ik gezien dat het leven uniek is, dat je weer kan genieten van kleine dingen.” Hij is er sterker uit gekomen dan hij daarvoor was. “Ik heb geleerd om anders om te gaan met dingen die ik moeilijk vind. Vroeger dronk ik het weg, nu pak ik het aan. Ik praat er over, en kan mijn problemen relativeren.”

Met name het levensverhaal was voor Johan een eye-opener. “Ik heb toen voor het eerst stil gestaan bij de oorzaken van mijn drankgebruik. Dingen die in mijn jeugd gebeurd waren, waar ik nu voor het eerst over kon praten. Ik voelde dat de mensen die bij Triora werkten me echt konden helpen.” Johan moet regelmatig terugdenken aan wat zijn behandelaar tegen hem zei: “We kunnen je karakter niet veranderen, maar wel de manier waarop je met je karakter omgaat.”

Een jaar gekost voordat het vertrouwen echt terug was

Na het afscheid bij Triora ging Johan elke avond naar een meeting en begon hij ook als sponsor. Hij is nog steeds actief bezig met zijn herstel, mediteert elke avond en probeert zo rust te vinden. “Ik heb mijn eigen proces om bewust te blijven. Ik heb het gevoel dat ik weer kapitein op mijn eigen schip ben. Ik sta volop in het leven.” Hij is na zijn opname teruggekomen bij de gemeente Den Haag waar hij onlangs zijn 40-jarig jubileum vierde. “Ze waren heel blij dat ik weer kwam werken. Maar het heeft wel een jaar gekost voordat het vertrouwen weer echt terug was.”

Uit compassie en dankbaarheid

Een jaar nadat hij weg was bij Triora vroeg Michel Odufré (mede-directeur en oprichter van Triora) of Johan in de cliëntenraad wilde plaatsnemen. “Daar heb ik direct ja op gezegd." Van 2012 tot 2018 is Johan voorzitter geweest van de cliëntenraad. "Ik deed dat uit compassie met de patiënten van Triora en uit dankbaarheid voor wat Triora voor mij gedaan heeft.”

Het Triora model