'Een stukje Zuid-Afrika in Ockenrode'

In Zuid-Afrika werkte hij in een ziekenhuis met 3000 bedden in het township Soweto. Daarna ging hij in 2015 aan de slag als psychiater bij Triora, een kliniek met 41 bedden in het rustieke Ockenrode. Een enorm verschil, maar Constant Mouton voelde zich als een vis in het water bij Triora.

Constant werd in 1978 geboren in een stad met de poëtische naam Bloemfontein in een Afrikaner gezin en groeide op in Johannesburg. Hij studeerde zowel aan de universiteit van Pretoria in het Afrikaans, als aan de universiteit van Witwatersrand in Johannesburg in het Engels. Hij voltooide zijn opleiding tot psychiater in het Chris Hani Baragwanath Hospital in Soweto, een van de grootste ziekenhuizen ter wereld met 400 opnames per maand op de psychiatrische afdeling.

Ervaring opdoen in langdurige psychiatrie

In 2009 kreeg hij het idee om een jaar in Nederland te gaan werken en ervaring op te doen in de langdurige psychiatrie. Via een Nederlands uitzendbureau dat in het buitenland artsen werft, kon Constant solliciteren bij Parnassia bij de afdeling gesloten wonen. “Dat beviel me prima qua sfeer en cultuur. Ik zou eigenlijk 1,5 jaar blijven, maar kreeg toen een vaste baan aangeboden.” Hij hoefde hierover niet lang na te denken en dus bleef Constant in Nederland. In 2011 begon hij met een management opleiding voor zorgprofessionals en werd benoemd tot manager bij de cluster gesloten wonen, waar patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen, vaak in combinatie met een verstandelijke beperking, verslavingsproblematiek en persoonlijkheidsproblemen, opgenomen zijn.

Cultuurverschillen

In Nederland kreeg Constant natuurlijk te maken met cultuurverschillen. “Hier zijn mensen veel directer, in Zuid-Afrika is het wat omzichtiger. Ik heb hier zelf ook geleerd directer te zijn. Wat ik typisch Nederlands vind is het idee van ‘het komt altijd goed’. Nederland is ook veel minder hiërarchisch, de scheiding is wat minder streng.”  Wat hem ook opviel is dat er in Nederland meer voorzieningen zijn. “Een afdeling waar mensen langdurig kunnen verblijven in een soort woonsituatie, dat heb je in Zuid-Afrika niet”.

Een nieuwe uitdaging

Na 6 jaar bij wonen met zorg, was Constant eigenlijk wel toe aan iets anders en solliciteerde hij op de functie van psychiater/manager zorg bij Triora. ‘‘Het Triora Model spreekt me heel erg aan. Het is een heel brede benadering met aandacht voor spiritualiteit en zingeving, voor lichaam en geest. Wat ook fijn is dat je hier gewoon jezelf mag zijn.”

Nederlands maar ook Zuid-Afrikaans

Constant gaat nog regelmatig terug naar Zuid-Afrika om familie en vrienden op te zoeken. “Wat ik wel mis, is het weer in Zuid-Afrika. Het is daar eigenlijk 9 maanden zomer en de winter stelt ook niet veel voor”. Inmiddels is hij ook officieel ‘ingeburgerd’. Den Haag vindt hij een heerlijke stad om te wonen. “Het doet me denken aan Zuid-Afrika, al die verschillende culturen door elkaar, ik hou erg van het multi-culturele”.

Het Triora model