Vaak is een verslaving niet een op zichzelf losstaande ziekte, maar gaat een verslaving gepaard met andere psychiatrische problemen. Het samengaan van psychiatrische problemen en een verslavingsprobleem noemt men ook wel een dubbele diagnose.
Wat is het verschil tussen een dubbele diagnose en een comorbide stoornis?
Het begrip dubbele diagnose wordt vaak verward met het begrip comorbiditeit. De letterlijke vertaling van comorbiteit is: ‘een ziekte erbij’. Het houdt in het hebben van twee of meerdere psychiatrische stoornissen tegelijk. Dit kan, in tegenstelling tot bij een dubbele diagnose, ook om andere diagnoses gaan dan verslaving.
Voorbeelden dubbele diagnose
De psychiatrische stoornissen die mogelijk samen kunnen gaan met verslavingsproblematiek zijn:
- ADHD;
- Schizofrenie;
- Persoonlijkheidsstoornissen;
- (Antisociale) gedragsstoornissen;
- Bipolaire stoornissen;
- Angststoornissen;
- Posttraumatische-stressstoornissen (PTSS);
- Depressieve stoornissen.
De invloed van psychiatrische problemen op een verslaving
Een dubbele diagnose is vaak geen toeval. Zo kan een verslaving een psychiatrisch probleem in stand houden of kan andersom een psychiatrisch probleem de verslaving handhaven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand last heeft van een angststoornis en dat de symptomen verminderen door het gebruiken van alcohol of drugs. Daarentegen kan het ook andersom werken, dat de angst juist wordt versterkt door het gebruiken van middelen.
Het kan ook zijn dat de psychiatrische stoornis en de verslaving raakvlakken hebben op biologische gebied (bijvoorbeeld: aanleg, erfelijkheid, voeding en algehele conditie) en biografische gebied (factoren in de voorgeschiedenis van de patiënt), waardoor beiden elkaar in stand houden.
Behandeling dubbele diagnose
Bij Triora werkt een team van deskundige psychiaters, psychologen en artsen die ervaring hebben met het onderzoeken- en behandelen van dubbele diagnose. Iedere patiënt die bij Triora in behandeling komt krijgt een onderzoek die test of er sprake is van ADHD. Aan het begin van de behandeling gaat het team ook na of er mogelijk sprake is van andere psychiatrische problemen naast de verslaving. Op basis van de uitslag(en) wordt aanvullende behandeling of begeleiding voor dubbele diagnose ingezet.
Wanneer de psychiatrische problemen mogelijk de behandeling bij Triora in de weg staan, kan het zijn dat er geadviseerd wordt eerst een afzonderlijke behandeling te volgen voor de desbetreffende stoornis. Heeft u last van psychiatrische problematiek naast uw verslaving en vraagt u zich af of de behandeling van Triora geschikt voor u is? Neem contact met ons op voor advies. Ook kunt u altijd met ons bellen voor advies. Wanneer u zich aanmeldt, bellen wij u terug voor een oriënterend gesprek.