Cocaïne is enorm verslavend. Iedereen die langdurig gebruikt kan vroeg of laat een cocaïneverslaving ontwikkelen.
De effecten van cocaïne zijn niet kinderachtig: slapeloosheid, angsten, psychosen, hoge bloeddruk, hartklachten en een kapotte neus. Niet voor niets wordt cocaïne ook ‘De Witte Sloper’ genoemd. Een cocaïneverslaving is op den duur een dodelijke ziekte.
Waarom is cocaïne verslavend?
Het gebruiken van cocaïne zorgt ervoor dat er meer dopamine vrij komt in de hersenen. Dopamine is van invloed op het beloningssysteem in de hersens en stimuleert genot en blijdschap. Een verhoging van het dopaminegehalte in de hersenen leidt dus tot een verhoogd gevoel van plezier. Als iemand cocaïne blijft gebruiken en mogelijk last heeft van een cocaïneverslaving, proberen de hersens het dopaminegehalte op een natuurlijke manier weer in balans te brengen en gaan dus minder dopamine produceren. Hierdoor heeft iemand meer cocaïne nodig om hetzelfde dopamine niveau te bereiken.
Waarom is cocaïne gevaarlijk?
Cocaïneverslaving is een chronische, progressieve hersenziekte en kan er zelfs voor zorgen dat iemand overlijdt. Het gebruiken van cocaïne samen met andere drugs of alcohol zorgt ervoor dat de gezondheidsrisico's toenemen. Cocaïne is psychologisch een van de meest verslavende drugs. Het verlangen naar meer cocaïne of het verminderen van bepaalde afkickverschijnselen van coke kan leiden tot een overdosis door een gebruiker.
Wat veroorzaakt een cocaïneverslaving?
Cocaïneverslaving kan veroorzaakt worden door een combinatie van verschillende biologische (genetische), psychologische en sociale factoren. Denk hierbij aan: groepsdruk, een slechte opvoeding of gemakkelijk toegang tot het verkrijgen van drugs. Het is niet noodzakelijk om de oorzaak van een cocaïneverslaving te weten, alvorens deze te behandelen. Een brand moet je blussen, ook al weet je de oorzaak niet.
'Verslaving heeft voor mij te maken met een behoefte aan geborgenheid en veiligheid. Het klinkt misschien heel tegenstrijdig, want de acties waar ik uiteindelijk in terechtkomt – het gevolg van mijn acties van actieve verslaving houd in dat ik in totaal isolement terechtkom en die veiligheid en geborgenheid niet meer krijg. En dat is heel tegenstrijdig. Maar die behoefte is er wel.' Het verhaal van Chris over: overgave, vertel het me maar.
Cocaïnegebruik
Gebruikers van cocaïne zijn niet meer de persoon die ze in eerste instantie waren; ze worden gespannen, geïrriteerd en egoïstisch. Relaties kunnen hierdoor onder druk komen te staan. Ook de maatschappelijke gevolgen zijn enorm. Wie meer gaat gebruiken komt voor steeds hogere kosten te staan. Met een modaal inkomen is een gemiddelde cocaïneverslaving niet meer te betalen. Dat heeft tot gevolg dat cocaïneverslaafden op den duur alles kwijt raken wat ze bezitten. Veel cocaïneverslaafden belanden in de criminaliteit.
Behandelen van uw cocaïneverslaving
Triora biedt een zeer succesvolle behandeling voor cocaïneverslaving. Het Triora Model, heeft een unieke benadering van verslaving en bestaat uit een combinatie van de door gedragswetenschap ontwikkelde behandelvormen. Als u denkt een probleem te hebben met cocaïne, ga dan niet alleen verder. Verslavingsproblemen kunt u niet in uw eentje oplossen. Triora biedt klinische hulp voor verslaving in Den Haag, een dagbehandeling in Den Haag, of ambulante hulp in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Haarlem. U kunt zich direct aanmelden bij Triora.
Twijfelt u? Vul dan de cocaïne verslavingstest in.
Wij hebben groot respect voor diegenen die de keuze maken om hun cocaïnverslaving aan te pakken. Vanaf het moment dat u zich aanmeld bij Triora voor een cocaïneverslaving zult u merken dat u er niet alleen voor staat. Een groot deel van ons team weet uit eigen ervaring wat het is om hulp nodig te hebben. Wij bieden u een veilige plek, waar u in alle vrijheid aan uw probleem kunt werken. Uw familie kan betrokken worden bij uw behandeling als dat nodig of gewenst is.
Hulp bij cocaïneverslaving: 100% vergoed
Onze behandeling voor cocaïneverslaving wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.
'Die obsessie, het allesoverweldigend verlangen, dat is zo groot om toch te willen gebruiken. Om toch die ene kick te krijgen. Die ene high te krijgen die ik de eerste keer misschien heb gehad en die later nooit terug zal komen.' Bekijk of lees het verhaal van Chris: overgave, vertel het me maar.
Laat u helpen met uw cocaïneverslaving
Neem de eerste stap naar een leven zonder cocaïne en maak nu een afspraak bij Triora. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Een groot deel van ons team weet uit eigen ervaring wat het is om hulp nodig te hebben. Lees het bij Behandeling bij verslaving: Triora.
Cocaïneverslaving feiten en cijfers
- Naar schatting hebben ongeveer 15,6 miljoen Europeanen ooit cocaïne geprobeerd.
- In Europa is cocaïne na cannabis de meest gebruikte drugs.
- Ongeveer 2,3 miljoen jongvolwassenen tussen 15 en 34 jaar (1,9% van deze leeftijdsgroep) hebben in 2015 cocaïne gebruikt.
- Uit de beschikbare cijfers blijkt dat de meeste cocaïne Europa binnenkomt via landen in Zuid- en West-Europa en dat in Spanje, België, Nederland, Frankrijk en Italië 86% van de totale hoeveelheid cocaïne in 2012 in beslag werd genomen.
- in 2013 hebben ongeveer 6000 patiënten voor het eerst hulp gezocht voor een cocaïneverslaving. De heflt van de patiënten komen uit de UK, de andere helft komt uit Spanje, Frankrijk en Nederland.
Bron: Europees Drugsrapport, trends en ontwikkelingen, Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving, 2015.