Triora Italie 2000x510 DSCF1449.JPG
Triora, het dorp van de heksen

Triora, het dorp van de heksen

Een labyrint van steegjes en gangetjes. Een plein met een brandstapel in het midden. En overal heksen, als poppen, op t-shirts, bekers, tegels en ansichtkaarten. Af en toe heb je het gevoel dat er zo een voor je kan staan. Dit is Triora. Niet onze mooie kliniek, maar een mysterieus dorpje in Italië, waar je je eeuwen terug in de tijd waant.

Triora Italië

Het dorp van de heksen

Triora ligt in de bergen van de provincie Imperia, in het noordwesten van Italië. Hier vonden eind 16e eeuw een aantal heksenprocessen plaats. In 1587 mislukten de oogsten in de omgeving van Triora en de inwoners van het stadje dachten dat daar wel heksen achter moesten zitten. Het leidde in de daaropvolgende twee jaar tot een letterlijke heksenjacht waarbij vele vrouwen werden opgepakt en ter dood veroordeeld. Nu, ruim vier eeuwen later, staat Triora nog altijd bekend als Paese delle Streghe, het ‘dorp van de heksen’. Voor de huidige bewoners, zo’n paar honderd mensen, is het vooral een lucratieve inkomstenbron, getuige de vele winkeltjes en standjes, waar souvenirs worden aangeboden die meestal met het thema heksen te maken hebben. 

Triora Italië

Onderdompelen in het verleden

Het dorpje ligt tegen een berghelling aangeplakt met een prachtig uitzicht op de Argentina vallei. Je kunt jezelf hier onderdompelen in het verleden. Met een toer langs de huizen van mensen die verdacht werden van hekserij en de legendarische La Cabotina, een oude boerderij waar de heksen baby’s zouden hebben geofferd en waar de duivel werd aanbeden. Elk jaar is er het midzomernacht festival waarbij de bewoners uitgedost als heksen de zonnewende vieren. Op de derde zondag van september viert men het paddenstoelen festival. En natuurlijk is ook Halloween hier heel populair. 

Triora Italië

Het geheim van Triora

Het Triora anno 2017 is vooral een prachtig en vredig dorpje, dat ook op de lijst van 100 mooiste dorpen van Italië staat. Het kwaad lijkt hier ver weg, de last van de geschiedenis weggespoeld in de maalstroom van de tijd. Maar toch, als je hier zo ronddwaalt, dan voel je het mysterie. Zeker ’s avonds hangt er een geheimzinnige sfeer. Elk moment heb je het idee dat er een schimmige figuur tevoorschijn kan komen uit de duisternis. En ergens in de verte hoor je bezwerend gezang. Natuurlijk weten wij moderne mensen dat er geen heksen bestaan. Maar als je weer de berg afrijdt en in de verte de contouren ziet van de ruïnes van het Castello, vraag je jezelf af, wat is het geheim van Triora.

En wat is de overeenkomst met onze kliniek in Den Haag. Misschien dat we hier ons eigen mysterie koesteren, het wonder van herstel. Dat is het geheim van ons Triora. 

Triora Italië

Nieuwsbrief

Deze column is verschenen in de Nieuwsbrief van Triora in augustus 2017. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen via e-mail? Inschrijven kan op de Nieuwsbriefpagina. Op de Nieuwsbriefpagina kunt u ook alle voorgaande columns terug vinden.ben
'Mijn vriendin, die was al dagen weg. Ik wist niet eens dat ze weg was: ik had een megakater.'

- Ben

Bekijk zijn video
marco
'Je bent jong en je weet niks. Dit is de weg die je inslaat en je denkt dat dit het is.'

- Marco

Lees mijn verhaal
edwin
'Zijn dood heeft mij doen beseffen dat het mij naar de dood brengt als ik doorga met drinken, dat is voor mij een extra stok achter de deur...'

- Edwin

Lees zijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

*Verplichte velden

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem