Kerst header
Tips om tijdens de feestdagen je nuchterheid te bewaren

“The most wonderful time of the year”

Kerst en nieuwjaar zijn altijd beladen dagen. Dagenlang vrij, het is lang donker en er zijn voortdurend redenen voor zelfbeklag. En daarbij zie je voortdurend mensen om je heen en op TV die aan de wijn of champagne zitten, of die verdacht vrolijk zijn. Je voelt je ongemakkelijk om daaraan niet mee te doen. Vooral wanneer alcohol niet je hoofdmiddel is, kom je snel in de verleiding om toch maar eens een glaasje te pakken – en dan is de stap naar drugsgebruik of gokken gauw gezet.

Verder is het een periode waarin bij veel mensen de depressie toeslaat. Er is een beklemmende verplichting tot gezelligheid (ook al heb je daar geen zin in). Je voelt je alleen: iedereen lijkt ineens gelukkig en succesvol – behalve jij.

Bedenk dat het kerstfeest niet het feest is van dronkenschap en eetbuien. 

Kerst is in oorsprong het feest van het licht, van het nieuwe leven. Dus niet het feest van terugval in het oude leven.

Een aantal tips om je nuchterheid te bewaren

 • Denk niet zonder meer dat feestjes voor jou geen risico zijn. Wantrouw je eigen inschattingen daarover. Je verslaving is geniepig, die kan ervoor zorgen dat je jezelf in gevaarlijke situaties brengt. Bij twijfel: niet doen. 
  Ga niet naar feesten die voor jou een kwelling zijn; daarvoor is je herstel te belangrijk.
   
 • Je hoeft nergens te zijn waar je nuchterheid in gevaar komt: mensen die echt om je geven zullen nooit willen dat je door hun schuld terugvalt.
   
 • Je bent niet zielig als je tijdens de feestdagen gewoon thuis blijft. Je kunt ook je eigen feestje maken. Maak het gezellig voor jezelf. Haal lekker eten in huis en steek een kaarsje op. Want waarom zou je dat alleen voor anderen doen.
   
 • Bespreek tevoren met je sponsor wat je gaat doen met de feestdagen. Bel je sponsor als je het moeilijk hebt, denk niet dat die tijdens de feestdagen niet gebeld wil worden.
   
 • Als je op een feestje of etentje bent, zorg er dan voor dat je kunt vertrekken wanneer het moeilijk wordt; ga bij voorkeur met eigen vervoer. Kondig ook aan dat je dat eventueel zult doen.
   
 • Blijf beseffen dat je bent wie je bent: verslaafd. Anderen kunnen drinken (en gebruiken), jij niet. Blijf ook in deze dagen contact houden met lotgenoten.
   
 • Kijk of er kerst- en oudjaarsbijeenkomsten van de fellowships in de buurt zijn, in de meeste grote steden is dat zo. Meestal gaan ook de gewone meetings tijdens kerst en nieuwjaar gewoon door.
   
 • Mijdt alcoholvrije wijn, kinderchampagne en alcoholvrij bier, daar ga je je alleen maar zielig door voelen.

Bedenk tenslotte dat drinken, gebruiken en gokken voor ons helemaal niets feestelijks hebben. 

Vier in deze periode vooral dat je een oud leven achter je hebt gelaten en dat er een nieuw leven begonnen is. Dat je eindelijk bent geworden zoals je bedoeld was. Dat is ook de eigenlijke betekenis van Kerst en Nieuwjaar.
  
Fijne feestdagen,

Team Triora

Nieuwsbrief

Deze column is verschenen in de Nieuwsbrief van Triora in december 2017. Wilt u onze nieuwbrief ontvangen via e-mail? Inschrijven kan op de Nieuwsbriefpagina.toos
'Ik ben er weer. Ik doe weer mee. En dat is het grootste cadeau wat ik eigenlijk mezelf heb kunnen geven.'

- Toos

Bekijk mijn verhaal
Manon
'Het bleek dat karaktertrekken van mij ook een rol hadden gespeeld bij het in stand houden van zijn verslaving.'

- Manon

Lees mijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
 • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
 • Nauwelijks wachttijden
 • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem