Muziek verslaving Triora 2000x510
Recovery songs, Triora’s playlist: muziek over verslaving en herstel

Recovery songs: Triora’s playlist

Na een pagina over films en verslaving en een pagina over boeken en verslaving, kan een pagina over muziek en verslaving niet achterblijven. Veel mensen halen kracht, hoop en motivatie uit muziek en voelen zich hierdoor erg gesteund. Er zijn ook veel muzieknummers die te maken hebben met- of gaan over verslaving. Ook zijn er veel muzikanten die zelf kampen met- of last hebben gehad van een verslaving en hier over schrijven in hun muziek. Samen met- en voor patiënten hopen wij een muzieklijst op te bouwen waar iedereen die te maken heeft met verslaving en herstel. De muzieklijst is beschikbaar op Spotify via de naam Recovery songs: Triora’s playlist.

De muzieklijst bevat allerlei verschillende soorten nummers. Er is dus voor ieder wat wils. Sommige nummers gaan echt over verslaving en herstel, andere nummers hebben op een andere manier inspiratie geboden.

Muziek en verslaving

Muziek kan voor veel mensen, ook mensen die geen last hebben van een verslaving, herkenning bieden. Het helpt mensen om te 'voelen', maar ook om hun gevoelens beter te kunnen vertalen. Muziek kan ook een bepaalde leegte opvullen en ervoor zorgen dat iemand zich minder eenzaam voelt. Daarnaast is muziek een goede, gezonde, manier om het dopamine-level in het lichaam te verhogen en, zonder verslavende middelen, zo een gelukkig(er) gevoel te krijgen! 

Ervaringsverhaal van een muzikant met verslaving

Ben is een muzikant die zelf last heeft gehad van een verslaving. Hij leefde als een ‘rock ‘n rol’ ster en drank- en drugsgebruik was in dat leven niet meer dan normaal. Ben zijn gebruik werd problematisch en hij liet zich opnemen in de kliniek bij Triora. Bekijk Ben zijn verhaal over: ‘je leven corrigeren’.

De rol van muziek bij herstel

In herstel kom je veel verschillende emoties en situaties tegen. Muziek speelt bij zowel de mooie als de moeilijke momenten voor velen een ondersteunende rol. Sommige nummers brengen je terug naar het verleden, andere muziek kan zorgen voor een vrolijke stemming. Zo heb je ook nummers waarin je herkenning vindt.

Voor mij geeft het extra betekenis aan een nummer wanneer ik iets herken. Zo hoorde ik voor het eerst het nummer Starting Over van Macklemore. Hierin omschrijft hij zijn terugval na 3 jaar sober en hoe dit was voor hem en zijn omgeving. Ik herkende veel elementen van dit nummer in gesprekken met patiënten die zelf een terugval hebben gehad.

I'm just a flawed man, man I fucked up

Like so many others, I just never thought I would

I never thought I would

Didn't pick up the book

Doin' it by myself didn't turn out that good

If I can be an example of gettin' sober

Then I can be an example of startin' over

Macklemore & Ryan Lewis (feat. Ben Bridwell) – Starting Over

Mijn ervaring met dit nummer ben ik gaan delen met patiënten en zo ontstond er een uitwisseling van verschillende nummers die een bepaalde betekenis voor hen had in herstel of andere fase in het leven. Zo ben ik op het idee gekomen om deze playlist te maken. De lijst is openbaar dus iedereen kan er nummers aan toevoegen om op deze manier het delen van muziek voort te zetten. 

Stella van Meegen, verpleegkundige bij Triora

Muzieklijst voor- en door patiënten

Wij zijn gestart met het verzamelen van herstelmuziek tijdens Triora’s 16e reünie in 2019. Wij hopen dat het een levendige en dynamische lijst blijft die aangevuld blijft worden. Heb jij een nummer die je graag wilt toevoegen aan Triora’s muzieklijst over verslaving en herstel? Stuur een e-mail met de naam van het nummer, de artiest en jouw achtergrondverhaal of een bijpassende quote naar Stella van Meegen, via: stella.vanmeegen@triora.nl.Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

*Verplichte velden

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem