Behandeling Wachttijden
'Je hebt meer aan nederigheid dan aan trots'

Nuchterheid vieren

Het is natuurlijk altijd leuk om gefeliciteerd te worden wanneer je een mijlpaal in je nuchterheid hebt bereikt – te horen dat je een kanjer bent.

In de verschillende zelfhulpgroepen wordt daar altijd aandacht aan besteed. Met name CA en NA zijn gul met sleutelhangers voor de verschillende mijlpalen. De meeste AA-groepen zijn veel zuiniger met het uitreiken van penningen, maar daar staat dan weer tegenover dat het meestal veel uitgebreider wordt gevierd wanneer iemand 1, 5 of 10 jaar nuchter is.

De gedachte achter de penning

Ik heb mij laten vertellen, dat de AA ooit is begonnen met het uitgeven van penningen met de bedoeling die in je portemonnee te stoppen. Mocht je dan bij de slijter staan om een fles drank te kopen, dan kom je de penning weer tegen en kun je in ieder geval nog van de koop afzien. Een mooie gedachte.

Nuchterheid vieren
'Een penning om je nuchterheid te vieren'

Het vieren van een mijlpaal

Soms merk ik wel eens dat het vieren van mijlpalen een doel op zich wordt. Ik ken een vrouw die terugviel in drinken, kort voordat ze 5 jaar nuchter was. Haar terugval liep vooral uit de hand, omdat ze vond dat het toch niets meer uitmaakte. De 5-jaar penning ging toch niet door en dus kon ze net zo goed blijven drinken. Vergelijkbare verhalen hoor ik vaker. Het lijkt wel of de status die je hebt bereikt met een bepaalde cleantijd belangrijker is dan het cleane leven zelf. Ik ben al een paar keer mensen tegen gekomen, die vertelden dat ze in het verleden al enkele jaren bij AA waren geweest, zelfs een tijd lang voorzitter van hun groep waren. Die echter na een terugval nooit meer naar de AA waren gegaan. Uit schaamte. Omdat ze het pijnlijk vonden om nu weer vanaf dag 1 te moeten beginnen.

Een terugval is altijd mogelijk

Dat vind ik heel erg. Iedere verslaafde met enig zelfinzicht weet dat een terugval altijd mogelijk is. En dat je dan altijd welkom bent bij de zelfhulpgroepen. En dat je dat het best zo snel mogelijk kunt doen om te zorgen dat je de draad van je leven weer op kunt pakken. Dan moet je niet worden weerhouden door schaamte of een onterecht gevoel van statusverlies.

Het vieren van mijlpalen is bedoeld als iets leuks. Even stilstaan bij het aantal dagen dat je een beter leven hebt. Meer niet. Het is nooit bedoeld geweest als beloning voor een prestatie. Nuchter leven is al beloning genoeg. En het is ook nooit bedoeld om een pikorde in groepen te scheppen, waarin je belangrijker wordt naarmate je langer clean en nuchter bent. Alle verslaafden zijn gelijk. We zijn allemaal één glas, één lijntje, één joint, één gokje verwijderd van een terugval, of we nu 30 dagen of 30 jaar clean zijn. En we hebben allemaal elkaar nodig om te herstellen. Maak jezelf niet wijs dat je belangrijker bent dan anderen, wanneer je voorzitter bent van de groep of vertegenwoordiger in de regio. En denk ook niet dat je niet kunt terugvallen omdat je al zo lang met het programma bezig bent.

'Je hebt meer aan nederigheid dan aan trots'

Wat mij altijd het meest heeft geholpen om nuchter te blijven is niet het halen van penningen. Maar wel het diepe besef dat een terugval nog net zo reëel is als op de eerste dag dat ik bij de AA binnenstapte. Voor je herstel heb je meer aan nederigheid dan aan trots.

Bert Piët

Nieuwsbrief

Deze column is verschenen in de Nieuwsbrief van Triora in augustus 2016. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen via e-mail? Inschrijven kan op de Nieuwsbriefpagina. Op de Nieuwsbriefpagina kunt u ook alle voorgaande columns terug vinden.


toos
'Ik ben er weer. Ik doe weer mee. En dat is het grootste cadeau wat ik eigenlijk mezelf heb kunnen geven.'

- Toos

Bekijk mijn verhaal
michel
‘Iedere dag weer besef ik dat ik een gezegend mens ben, zowel in mijn werk als in mijn privé leven.’

- Michel

Bekijk mijn verhaal
wouter2
'Ik realiseer me dat dit helemaal uit de hand loopt en dat ik mezelf niet meer kan hanteren'

- Wouter

Bekijk mijn verhaal

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

*Verplichte velden

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem