Martha en Yolanda
Liefde en herstel

Liefde en herstel

In de film “28 Days” speelt Sandra Bullock een alcoholiste, die in een verslavingskliniek wordt opgenomen. Voor degenen die hem nog niet hebben gezien: dit is een aanrader; niet alleen leerzaam, maar ook heel geestig.

Een van de behandelaren vertelt aan de groep, dat je niet te snel met nieuwe liefdes moet beginnen, wanneer je herstelt van een verslaving. Hij zegt dat je pas aan een relatie toe bent wanneer je in staat bent om:

  1. Eerst een jaar een plant in leven te houden;
  2. En dan een jaar een huisdier in leven te houden.

Hart

Wanneer dat beide is gelukt ben je klaar voor een relatie.
In de film leidt dat tot een hilarische scene, wanneer Sandra Bullock een groepsgenoot tegenkomt bij de bloemist, die wanhopig klaagt dat zijn plant is gestorven, terwijl hij er zo goed voor had gezorgd.

'Je hebt je handen vol aan je verslaving'

Ik ben het zeer eens met die behandelaar: beginnend herstel gaat niet samen met een beginnende relatie. Wanneer je net gestopt bent, heb je je handen vol aan je verslaving. Je moet je gedachten en gevoelens dan niet richten op een nieuwe liefde; dan wordt het niets met je herstel.

Hart

Jezelf terug vinden

Daarbij komt dat je de ene vlucht: in alcohol, drugs of gokken, vervangt door de andere: verliefdheid. In plaats van jezelf terug vinden, wat al moeilijk genoeg is, ga je jezelf bezig houden met een ander. Voor sommigen wordt de vlucht in relaties weer een nieuwe verslaving. Herstellen van verslaving betekent vooral: jezelf onder ogen komen.

Sandra Bullock 28 days quote
'Sandra Bullock in 28 days'

Hart

De dertiende stap

En tenslotte ben je als afkickend verslaafde een slechte partner. Je bent meestal nog niet in staat om van jezelf te houden en je vraagt dat wel van een ander. Feitelijk wil je van de ander dat die je gelukkig maakt, omdat je dat zelf niet kunt. Dat mag je een ander niet aandoen. Je bent pas aan een relatie toe als je in staat bent om voor jezelf te zorgen – ook in emotioneel opzicht. En wanneer je een ander ook echt iets te geven hebt. 

Niet voor niks wordt bij de Anonieme Alcoholisten het een dertiende stap genoemd wanneer je een relatie aangaat in de groep. Het ongeluksgetal.

Bert Piët

Sandra Bullock, 28 days, zelfhulpgroep
'De dertiende stap: een relatie aangaan in de groep'

Hart

Nieuwsbrief

Deze column is verschenen in de Nieuwsbrief van Triora in februari 2017. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen via e-mail? Inschrijven kan op de Nieuwsbriefpagina. Op de Nieuwsbriefpagina kunt u ook alle voorgaande columns terug vinden.


toos
'Ik heb mensen echt beschadigd. En zeker als ik een bui had waarin ik dronk, dat er agressie bijkwam.'

- Toos

Bekijk mijn verhaal
ben
'Mijn vriendin, die was al dagen weg. Ik wist niet eens dat ze weg was: ik had een megakater.'

- Ben

Bekijk mijn verhaal
Manon
'Ik was alleen maar aan het zorgen, dat het huishouden liep, dat het eten op tafel stond en dat niemand doorhad dat er iets speelde.'

- Manon

Lees mijn verhaal

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

*Verplichte velden

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem