Anonieme Alcoholisten
Als herstellend verslaafde moet je ontzettend op je tellen passen

Geen alcohol in de horeca

Terwijl roken inmiddels in het maatschappelijke verdomhoekje is gekomen, is daar bij alcohol nog geen sprake van. Van de volwassen Nederlanders drinkt 85% regelmatig alcohol.

Nog steeds verschijnen wetenschappelijke onderzoeken, waarin wordt aangetoond dat het drinken van wijn, whisky, bier en alle mogelijke andere dranken eigenlijk heel gezond is. Wie dit onderzoek betaalt, en hoe betrouwbaar het is, daar kom je meestal niet achter. Alcohol staat niet bekend als een grote moordenaar, volgens mij ten onrechte. Ik ken in mijn omgeving heel wat sterfgevallen met als oorzaak: drank. Alcoholisme is echter nooit als officiële doodsoorzaak gegeven. Artsen vinden dat waarschijnlijk te pijnlijk. Alcoholisme scoort dan ook niet hoog in de statistieken van doodsoorzaken.

De confrontatie met alcohol

Wie stopt met drinken, merkt meteen dat drank alom aanwezig is. Voortdurend word je met drank geconfronteerd – ook al wil je dat niet: Op TV reclames zie je mensen ontstellend blij worden van een biertje, bij feestelijkheden gaat de champagne open en bij verkoudheid is thee met rum hèt geneesmiddel. Er lijkt geen ontkomen aan.

Tips voor het vermijden van alcohol

Als herstellend verslaafde moet je ontzettend op je tellen passen. Zelf ben ik heel voorzichtig. Mijn verslaving is echt serieus te nemen en ik ga er niet lichtzinnig mee om. Ik kom niet in café’s als dat niet persé nodig is. Ik eet of drink niks waar alcohol inzit of naar alcohol smaakt. Ik wil niet mijn verslaving weer aanwakkeren. Ik raad iedereen die in herstel is aan om dit ook te doen. Let op de volgende dingen:

  • In restaurants is het niet voldoende om te zeggen dat je geen alcohol drinkt: alcohol is verwerkt in soepen, sauzen en allerlei toetjes. Op de kaart staat meestal niet vermeld dat er alcohol in gerechten is verwerkt; obers weten dat vaak ook niet. En laat je niet misleiden door het verhaal dat “de drank er is uitgekookt”. Veel koks denken dat alcohol uit sauzen en soepen verdwijnt omdat het kookpunt lager is dan water. Dat klopt niet: er blijft altijd alcohol achter bij het koken of flamberen met alcohol. Daarbij komt dat ik geen eten wil met een sterke alcoholsmaak.
     
  • Verder wordt het schenken van alcohol als een teken van gastvrijheid gezien: de welkomstdrankjes in hotels en vakantieoorden zijn bijna altijd alcoholisch. In conferentieoorden is mij vaker overkomen dat ik bij de lunch de keuze had tussen rode en witte wijn, iets anders werd niet aangeboden.
     
  • Ook bij de bakker en de supermarkt is het opletten: bonbons en gebak bevatten vaak drank, of smaken daar erg naar. Kijk goed op de verpakking, of vraag ernaar. Bij twijfel: niet kopen.
     
  • En tenslotte zijn er allerlei alcoholvrije drankjes die goedbedoelende vrienden of familieleden nogal eens kopen als vervanger voor bier, wijn of likeuren. Persoonlijk vind ik dit altijd iets zieligs hebben, om te moeten toasten met kinderchampagne of alcoholvrije wijn. Belangrijker is echter dat dit soort drankjes de weg kunnen effenen naar hun alcoholhoudende voorbeeld. Niet doen dus.

Bert Piët 

Voorlichting

In horecagelegenheden, maar ook in andere organisatie zijn mensen zich niet bewust van de gevolgen die alcohol te weeg kan brengen. Veel mensen hebben een aantrekkingskracht, een omgekeerde allergie, wat betreft alcohol. Triora geeft voorlichting op het gebied van alcohol. Een van onze medewerkers kan samen met een ervaringsdeskundige langs komen en vertellen hoe een verslaving werkt. Door te vertellen en er over te praten hoopt Triora het taboe over verslaving weg te nemen. 

Bent u geïnteresseerd in een voorlichting bij u in de organisatie? U kunt vrijblijvend contact opnemen via het contactformulier. Vermeld in het contactformulier even dat het gaat om informatie over voorlichting. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat wij de mogelijkheden kunnen bespreken.

 Een compleet en helder beeld. Nu begrijp ik veel meer van verslaving. | Horecapersoneel SINL 



edwin
'In 2002 heb ik een zelfmoordpoging gedaan. Ik was toen 20 jaar verslaafd.'

- Edwin

Bekijk mijn verhaal
ted
'Ik kan niet meer terug. Ik kan niet meer een gewone, gezellige drinker worden.'

- Ted

Bekijk mijn verhaal

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

*Verplichte velden

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem