Martha en Yolanda
'Gedoe over God' is er regelmatig

Gedoe met god

Om niet terug te vallen is bezoek van meetings van zelfhulpgroepen (Anonieme Alcoholisten, Narcotics Anonymous, Cocaine Anonymous, of een vergelijkbare groep) essentieel. Om op langere termijn clean te blijven heb je de ervaringen van lotgenoten nodig. Anders neemt de gekte die verslaving is, het over. 

kalmte, moed en wijsheid
'God, schenk mij kalmte...'


De term 'God'
In die groepen wordt het Twaalf Stappen programma gebruikt en daarin valt nogal eens de term “God”. Voor veel mensen is dat een reden om niet naar deze groepen te gaan. Ik was ooit zelf een van die mensen. Dat is heel jammer, want het bezoek van meetings vergroot je kansen op succes op lange termijn enorm.

De macht groter dan jezelf

In Stap 2 wordt beschreven wat de term “God” of “Hogere Macht” inhoudt: de macht groter dan jezelf, die je weer geestelijk gezond kan maken”. Voor verslaafden moet dat niet zo moeilijk zijn. Allemaal kennen we de macht groter dan onszelf die ons kapot kan maken: onze verslaving. Onze verslaving was veel groter dan wijzelf. Vrijwel allemaal hebben we dingen gedaan die ingingen tegen onze plannen, onze principes en ons karakter. Dat hebben we gedaan omdat onze verslaving veel sterker was dan wijzelf. En dat zal niet veranderen: verslaving

Jouw inspiratiebron

Je maakt zelf uit wie of wat jouw “God” is: jouw hulplijn, inspiratiebron. Als je wilt is God voor jou iets wat volstrekt niet met religie te maken heeft. Als je bijvoorbeeld meent dat je alleen maar clean kunt blijven met hulp van de verslavingszorg, dan is de verslavingszorg je Hogere Macht. 

In de praktijk zien veel mensen de meetings als hun Hogere Macht. Dat is een heel praktische invulling van de term “God”. Ook hoor ik nogal eens mensen zeggen dat ze zich gesteund voelen door een overleden geliefde. Vaak helpt het hen om clean te blijven door zich af te vragen wat diegene hen zou adviseren.

Voor wie er moeite mee heeft invulling te geven aan het begrip “Hogere macht”: denk gewoon eens na waar je hulp zoekt wanneer je bang bent om terug te vallen.

May the force be with you!

Bert Piët

Nieuwsbrief

Deze column is verschenen in de Nieuwsbrief van Triora in april 2016. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen via e-mail? Inschrijven kan op de Nieuwsbriefpagina. Op de Nieuwsbriefpagina kunt u ook alle voorgaande columns terug vinden.


ben
'Ik vond het eigenlijk gewoon prettig dat ik eigenlijk gewoon een soort reset kreeg in mijn normale gedrag.'

- Ben

Bekijk mijn verhaal
toos
'Ik ben er weer. Ik doe weer mee. En dat is het grootste cadeau wat ik eigenlijk mezelf heb kunnen geven.'

- Toos

Bekijk mijn verhaal
michel
‘Iedere dag weer besef ik dat ik een gezegend mens ben, zowel in mijn werk als in mijn privé leven.’

- Michel

Bekijk mijn verhaal

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

*Verplichte velden

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem