Films over verslaving
Films over verslaving

Films over verslaving

Dat de verhalen van lotgenoten helpen bij je eigen herstel, mag bekend zijn. Zelf vind ik het ook altijd leuk om het onderwerp verslaving tegen te komen in films, boeken en muziek. En dan liefst verhalen over herstel. Ik ben eens gaan googelen om films over verslaving te vinden en dan kom je verschillende lijstjes tegen.

Requiem for a dream

De meeste van die top tien speelfilms vind ik zelf wel goed, maar ook nogal deprimerend. De beroemdste films over verslaving gaan namelijk over gebruik en niet over herstel. Requiem for a dream is zo’n film: allemaal gebruikers, waar het slecht mee afloopt. Een knappe film, maar niet om voor je plezier naar te kijken.

Trainspotting

Een klassieker  is Trainspotting uit 1996, een film vol zwarte humor waarin de hoofdpersonen – een vriendenclub – voortdurend zuipen en gebruiken. 

Leaving Las Vegas

Leaving Las Vegas (1995) is iets romantischer en gaat over een alcoholist die naar Las Vegas vertrekt met het plan zich dood te drinken, totdat hij verliefd wordt.

Barfly

Een hele knappe film in dit genre is ook Barfly uit 1987, naar een boek van Charles Bukowski, die zelf een enthousiast alcoholist was, die zich uiteindelijk dood heeft gedronken. Deze film over een alcoholistisch bestaan kan me nog wel eens dorst bezorgen.

My name is Bill W.

Wat ik zelf veel inspirerender vind, zijn de films over verslaafden in herstel. Degene die de meeste Trioranen wel kennen is My name is Bill W. over de grondleggers van de Anonieme Alcoholisten (AA). Vooral erg interessant te zien wat de bronnen zijn van de zelfhulp. Eigenlijk een absolute must om te zien, wanneer je het twaalf stappenprogramma wat beter wilt begrijpen.

When Love Is Not Enough

Minder bekend is dat er ook een film is gemaakt over Lois, de vrouw van AA-oprichter Bill W: When Love Is Not Enough: The Lois Wilson Story (2010). Helaas heb ik hem nog niet met Nederlandse ondertitels gezien. Deze film is erg herkenbaar voor familieleden van verslaafden.

28 Days

Een hele leuke (en soms ontroerende) film over herstel is: 28 Days, met Sandra Bullock in de hoofdrol als alcoholiste die wordt opgenomen in een kliniek.

When a Man Loves a Woman 

When a Man Loves a Woman (1994) is een meer romantische film die meer aandacht waarbij goed naar voren komt wat verslaving in relaties doet.

You Kill Me

De meest hilarische film vind ik You Kill Me uit 2007, waarin Beng Kingsley een verslaafde huurmoordenaar speelt die door zijn bazen naar de AA wordt gestuurd.

Thanks for Sharing

Over een seksverslaafde in herstel gaat de komische film Thanks for Sharing (2012).

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Er is ook een aantal geweldige documentaires gemaakt over verslaving. De meest bekende is Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981): al een oudere documentaire, maar nog steeds indrukwekkend, over een jong meisje dat aan de heroïne is.

Louis Theroux: Alcoholism 

Recenter is de docu van Louis Theroux: Alcoholism (door de VPRO uitgezonden op 14-07-2016). Hieronder zonder ondertitels. Op zijn bekende – wat betrokken wijze volgt hij enkele alcoholisten. Heel aangrijpend.

The Player

Een heel persoonlijke documentaire is de Nederlandse film The Player (2009) van filmmaker John Appel over zijn gokverslaafde vader. 

Drugged: High on alcohol 

En voor degenen met een sterke maag de National Geographic documentaire uit de serie Drugged: High on alcohol over de aandoenlijke jonge man Ryan, die er niet in slaagt om uit zijn alcoholisme te komen. Zonder ondertitels te zien op YouTube. 


Bert Piët

Nieuwsbrief

Deze column is verschenen in de Nieuwsbrief van Triora in juni 2017. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen via e-mail? Inschrijven kan op de Nieuwsbriefpagina. Op de Nieuwsbriefpagina kunt u ook alle voorgaande columns terug vinden.Alcoholtest normal
Vraagt u zich af of u te veel drinkt? Heeft u problemen door uw drankgebruik...

-

Naar de alcoholtest

edwin
'In 2002 heb ik een zelfmoordpoging gedaan. Ik was toen 20 jaar verslaafd.'

- Edwin

Bekijk mijn verhaal

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

*Verplichte velden

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem