header boeken 2000x510
Bekijk Triora’s lijst met boeken over verslaving

Boeken over verslaving

Al eerder in de columns van Triora het thema verslaving en films, nu het thema verslaving en boeken. Onze collega’s hebben hun boekenkast opgeruimd en een selectie gemaakt van boeken over verslaving die voor iedereen interessant kunnen zijn. Bekijk Triora’s lijst met boeken over verslaving.

Big Book en 12 stappen & 12 tradities

De principes van de zelfhulp zijn een belangrijk en verplicht onderdeel van het Triora Model. De zelfhulp is het herstelprogramma dat in 1935 is opgezet door de eerste leden van Alcoholics Anonymous (Anonieme Alcoholisten, de AA). De boeken over verslaving die vanuit de Anonieme Alcoholisten als leidraad worden gebruikt zijn: het Big Book, de 12 stappen en tradities en de dagelijkse weerspiegeling. Het herstelprogramma zoals beschreven door de Anonieme Alcoholisten wordt hierin beschreven en begeleid met ondersteunende teksten. Deze boeken worden ook veel gebruikt tijdens de behandeling bij Triora en kunnen gekocht worden in de webwinkel van de Anonieme Alcoholisten.

Boeken Anonieme Alcoholisten Zelfhulp

Nuchter leven

Een ander boek vanuit de Anonieme Alcohlisten waarin 31 manieren zijn opgenomen om dag voor dag nuchter te blijven.

Help, ik (ver)zuip

Het boek ‘Help, ik (ver)zuip’ van Meggie de Jong is een ervaringsverhaal over verslaving van de schrijfster die vertelt over haar strijd met een alcoholverslaving. Voor mensen die twijfelen of zij hulp nodig hebben bij een verslaving of voor mensen die een naaste hebben die last heeft van een verslaving is het een boek dat kan zorgen voor (h)erkenning en ondersteuning.

Ik ben Loïs en ik drink niet meer

'Ik kwam, ik dronk en ik overwon. Er is leven na de wijn. Sterker nog: dan begint het pas.' dat is wat Loïs Bisschop schrijft in haar boek 'Ik ben Loïs en ik drink niet meer'. Tijdens haar studentenperiode raakte Loïs verslaafd aan alcohol en zij schrijft over hoe zij op eigen kracht stopte en haar eigen verslaving zelfs gebruikte als afstudeerproject. Net als help ik (ver)zuip een boek dat kan zorgen voor (h)erkenning en ondersteuning voor iedereen met een alcoholverslaving of iedereen met een naaste die last heeft van een alcoholverslaving. 

Pil, hoe een cabaretier zijn depressie overwon

Pil, is een boek van Mike Boddé, een bekende cabaretier. Boddé gebruikt tijdens zijn studieperiode een keer drugs en dit valt helemaal verkeerd, waardoor hij met zichzelf vastloopt en dat uiteindelijk resulteert in een depressie. Het boek laat zien hoe de schrijven omgaat met het herstel hiervan en is voor iedereen toegankelijk om te lezen.

Pil

De moeder van David S.

Een boek dat geschreven is door Yvonne Keuls en gebaseerd op een verhaal dat zich afspeelt bij Triora’s zusterbedrijf van Parnassia Groep: de Emiliehoeve. Het verhaal gaat over de oudste zoon in het gezin: David, die last heeft van een drugsverslaving, welke invloed dit heeft op zijn moeder en hoe zij hier mee om kan gaan. Het boek is erg herkenbaar voor ouders met een verslaafd kind, maar ook goed om als ouder aan een kind te geven die geen verslaving heeft om het gesprek daarover aan te gaan en drugsgebruik te voorkomen.

Wat recenter uitgebracht is een ander boek over de Emiliehoeve: de Hoevekronieken, deel 1: de Begoocheling - Hoe overleef ik een verslaving en een verslavingskliniek door Wim Kauffman.

Boeken verslaving

Ik gun jou de dood

Ik gun jou de dood, maar alleen als je anders écht niet gelukkig kunt zijn is een boek van Nicole Rachel geschreven over haar broers zoektocht naar geluk en hoe dit leidde tot een verslaving en uiteindelijk zelfdoding. Het boek beschrijft een zeer aangrijpend verhaal en beschrijft precies wat een gezin meemaakt. Het gaat over de belasting in het leven van 'naasten' van mensen met psychiatrische problematiek. Familie en andere naasten van mensen met een verslaving kunnen mogelijk dan ook herkenningen in dit boek vinden. 

Fear And Loathing In Las Vegas

Dit boek komt van origine uit Amerika en is ook verfilmd. Het gaat over een duo die een trip naar Las Vegas maken met een hele kofferbak gevuld met drugs. Een typisch verhaal uit de jaren 70 wat voor komische taferelen zorgt. Niet een boek om te lezen hoe het moet en een voorbeeld aan te nemen, maar wel met een enorme dosis humor.

Fear And Loathing In Las Vegas

Leef je eigen leven, codependent no more

Melody Beattie is een schrijfster die zich focust op het schrijven van zelfhulp boeken gericht op familie en naasten van iemand met een verslaving. Het is praktisch toepasbaar om richting aan het eigen leven terug te geven. ‘Voel jij je schuldig, angstig en overmatig bezorgd wanneer de ander een probleem heeft?’ en ‘Voel jij je geroepen, gedwongen bijna, om het probleem van de ander op te lossen?’. Dan is dit boek wellicht iets voor op jouw lijst.

Een verslaving in huis

Een ander zelfhulp boek voor naastbetrokkenen van iemand met een verslaving is: ‘Een verslaving in huis’ van Robert Meyer en Brenda Wolfe. Het is een zeer leerzaam boek met praktische handvaten voor een ieder die weer grip wilt krijgen op zijn/haar eigen leven. Dit boek is vooral gefocust op de CRAFT methodiek die de kwaliteit van leven van de familie en naasten kan verbeteren en ook iemand kan motiveren om hulp te zoeken voor verslaving.

Voor familieleden en andere naasten van mensen van een verslaving is er ook nog het boek: ‘Courage to change, one day at a time in Al-Non’, waarin dagelijkse meditaties, herinneringen en gebeden van moed om te veranderen opgenomen zijn.

Boeken verslaving voor familie en naasten

Nieuwsbrief

Deze column is verschenen in de Nieuwsbrief van Triora in december 2018. Heeft u ook nog boeken over verslaving om toe te voegen aan Triora’s lijst? Mail dan uw suggestie inclusief kleine samenvatting naar Kevin Römer, communicatieadviseur Triora, via k.romer@triora.nl. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen via e-mail? Inschrijven kan op de Nieuwsbriefpagina. Op de Nieuwsbriefpagina kunt u ook alle voorgaande columns terug vinden.Alcoholtest normal
Vraagt u zich af of u te veel drinkt? Heeft u problemen door uw drankgebruik...

-

Naar de alcoholtest

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

*Verplichte velden

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem