Heeft u hulp nodig bij verslaving? Test of Triora een geschikte behandeling voor u is!
Als u hulp nodig heeft voor verslaving voor uzelf of voor een naaste is de eerste stap vaak dat u op zoek gaat naar informatie over professionele zorginstellingen of hulpverleners. Er zijn veel verschillende vormen van hulp voor verslaving. U heeft bijvoorbeeld keus uit: klinische of poliklinische zorg, individueel of in een groep, in Nederland of in het buitenland, hulp via e-Health of de zelfhulp.
Bij Triora bieden wij zowel poliklinische als klinische hulp voor verslaving. Bij een klinische behandeling wordt u gemiddeld zeven weken opgenomen in de kliniek in Den Haag. Een poliklinische behandeling kunt u volgen in de vorm van indivduele ambulante gespreken of een dagbehandeling. Bij de individuele ambulante gesprekken krijgt u doorgaans tien gesprekken met een behandelaar op afspraak in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam of Den Haag. Onze dagbehandeling volgt in groepsverband voor drie dagen per week gedurende zeven weken. Bij beide behandelvormen gaat u na de behandeling weer naar huis. De behandeling van Triora is gebaseerd op een groepsbehandeling voor verslaving. Een vast onderdeel van het Triora Model zijn de principes van de zelfhulp.
Triora kan niet voor iedereen passende hulp bij verslaving bieden. Om het u gemakkelijk te maken kunt u onderstaande zelftest maken om te kijken of Triora voor u geschikte hulp kan bieden. U ontvangt ook adviezen voor hulp bij andere (verslavingszorg)instellingen als Triora geen passende hulp kan bieden.
Vragen tijdens de zoektocht naar hulp bij verslaving
1. Private of zorgverzekerde hulp?
Dit is vaak een van de eerste vragen die in u zal opkomen bij de zoektocht naar hulp bij verslaving. In Nederland is het heel vanzelfsprekend dat de hulp bij verslaving valt onder zorgverzekerde zorg en zijn er veel verslavingszorgklinieken die zorgverzekerde hulp bieden. In sommige gevallen vragen verslavingszorgklinieken om een eigen bijdrage voor bijvoorbeeld accomodatie en verblijf. Bij private hulp bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten. In Nederland zijn er een aantal verslingszorgklinieken die private hulp bieden, vaak in combinatie met een behandeling in een kliniek in het buitenland. De hulp bij verslaving van Triora wordt volledige vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars.
2. Klinische of poliklinische hulp?
Het vergt veel moed om te erkennen dat u hulp nodig heeft bij verslaving. Als u zo ver bent om hulp bij verslaving te aanvaarden is de volgende vraag vaak of u dit doet via klinische of poliklinische hulp. Triora biedt zowel klinische- als poliklinische (ambulante) hulp in de vorm van een klinische opname, individuele ambulante gesprekken en een dagbehandeling. Het verschil is dat u bij klinische hulp bij verslaving intern wordt opgenomen in de kliniek in Den Haag. Bij poliklinische hulp plant u een individuele afspraak met een behandelaar op locatie in Den Haag, Amsterdam, Haarlem of Rotterdam en gaat u daarna weer naar huis. Bij onze dagbehandeling volgt u een behandeling in groepsverband voor drie dagen per week gedurende zeven weken. Het intaketeam van Triora kan beoordelen welke vorm van hulp bij verslaving voor u het beste is.
Het Triora Model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel.
3. Hulp dichtbij huis of ver weg?
Dit is een persoonlijk vraagstuk en dit is iets wat u zelf moet beslissen. In sommige gevallen kan het prettig zijn om even uit de eigen omgeving te zijn en ver weg hulp bij verslaving te zoeken. Dit kan ook zijn vanwege privacyredenen dat u het prettiger vindt om uit uw eigen omgeving te zijn. Ook kunt u mogelijk in een andere omgeving het probleem vanuit een ander perspectief bekijken en benaderen dan in uw eigen vertrouwde omgeving. Toch is het niet vanzelfsprekend beter om ver weg of zelfs naar het buitenland te gaan voor hulp bij verslaving. De hulp bij verslaving die Triora biedt focust zich op het onder ogen komen, bewust zijn en analyseren van het probleem en handvaten krijgen om hier mee om te gaan in alle situaties en omgevingen. Bij Triora komen mensen uit heel Nederland voor hulp bij verslaving in de kliniek in Den Haag. Een belangrijk onderdeel tijdens de behandeling bij Triora is dat u ook weer oefent met de terugkeer in de maatschappij en uw eigen omgeving.
4. Hulp met of zonder familieprogramma?
In sommige gevallen proberen mensen hun verslaving verborgen te houden voor familie. Vaak blijkt dat familieleden of naasten als een van de eerste, veel eerder dan degene die last heeft van de verslaving, door hebben dat er hulp bij verslaving nodig is. Een verslaving heeft iemand vaak niet alleen en net als u zelf staat uw familie ook machteloos tegenover deze situatie. Als u besluit hulp te gaan zoeken voor verslaving is het raadzaam om hulp te zoeken die niet alleen voor uzelf is, maar die ook uw familie in de behandeling betrekt. Als uw familie en naasten niet betrokken worden in de behandeling kan dit de situatie alleen maar bemoeilijken en het probleem uiteindelijk zelfs vergroten. De familie, maar met name de partner van iemand met een verslaving, lijdt emotioneel meestal ook, omdat zij hun dierbare vaak niet blijken te kunnen helpen met het stoppen van de verslaving. Het betrekken van de familie bij de behandeling is een belangrijk onderdeel in het Triora Model. Triora biedt informatieavonden voor familie en naasten, systeemgesprekken, een 3-daags familieprogramma en een relatiegroep.
5. Wel of geen behandeling volgens de filosofie van de zelfhulp?
Het doel van behandeling bij verslaving is langdurig herstel. Om langdurig herstel te bereiken is het de bedoeling dat u zich openstelt voor hulp bij verslaving. Zodra u deze hulp aanvaardt zult u ervaren dat u beetje bij beetje de controle over uw leven weer terugkrijgt en een zinvol leven mogelijk is. Uit onderzoek blijkt dat mensen die zelfhulpgroepen bezoeken veel meer kans hebben op langdurig herstel. Bij Triora besteden wij daarom naast de op de door gedragswetenschap ontwikkelde behandelvormen van de reguliere verslavingsszorg ook veel aandacht aan de principes van de zelfhulp, spiritualiteit en zingeving. De zelfhulp biedt u levenslange nazorg, omdat de zelfhulpgroepen altijd en overal beschikbaar zijn.
Neem vrijblijvend contact op als u nog vragen heeft over hulp bij verslaving
De juiste keus maken voor hulp bij verslaving is vaak een moeilijke keus. Maak deze keus niet alleen en kijk samen met uw familie en naaste wat de beste hulp voor u is. Mocht u nog vragen hebben over de hulp bij verslaving van Triora kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met de professionals uit ons team, zij beantwoorden graag al uw vragen.