Edwin alcoholist en ervaringsdeskundig medewerker
'Ik heb zelf mijn herstel gevonden bij AA en werkte als ervaringsdeskundig medewerker bij Triora'

Edwin: alcoholist en ervaringsdeskundig medewerker

Edwin is alcoholist, hij vond zijn herstel in 2002 bij de AA. Hij is meer dan vijf jaar ervaringsdeskundig behandelaar geweest bij Triora. Hij vertelt zijn eigen ervaringen, hoe hij besloot dat hij moest stoppen met drinken. Ook vertelt hij over de ervaringen van patiënten met het Triora Model. Twee andere medewerkers van Triora komen ook aan het woord en vertellen wat zij doen voor patiënten en hun naasten. 

Edwin werkte bij Triora en is verslaafd aan alcohol

Niet in de gelegenheid het filmpje te bekijken? Hieronder staat het transcript.

Edwin: In 2002 heb ik een zelfmoordpoging gedaan. Ik was toen 20 jaar verslaafd.

Eerste hulp verpleegkundige: Edwin, ik wil je nooit meer in zo’n toestand hier zien.

Edwin: Nadat ik uit het ziekenhuis ben ontslagen heb ik 4 dagen later een vriend gevonden die zelfmoord heeft gepleegd. Hij is overleden, hij was ook alcoholist. En zijn dood heeft mij doen beseffen dat het mij naar de dood brengt als ik doorga met drinken, dat is voor mij een extra stok achter de deur.

Edwin: Ik heb zelf mijn herstel gevonden bij AA. Nu ik werk bij Mirage* zie en hoor ik van  de patiënten dat zij veel hebben aan de cognitieve gedragstherapie en ook aan het leven in de groep: 7 dagen in de week, 24 uur per dag samen zijn. Ook de individuele gesprekken met onder andere de spiritueel raadgever, Bert Versteeg, vinden ze erg waardevol.  

Bert Versteeg: ik probeer samen met de patiënten antwoord te vinden op de vraag: ‘Wat is de zin van het leven?’. En ook: ‘Hoe kan ik weer plezier hebben zonder alcohol of drugs?’. We helpen mensen op weg om weer gelukkig en blij te zijn met de dagelijkse dingen: om weer vader of moeder  te zijn, om weer werknemer te zijn. Om er weer te zijn voor een partner, om weer in de maatschappij mee te doen als een volwaardig lid. 

Edwin: Onderdeel van de zelfhulpgroep is dat je elkaar ondersteunt en helpt door ervaring, kracht en hoop met elkaar te delen. Van daaruit geef ik voorlichting op scholen en in gevangenissen en heb ik mijn werk er van gemaakt als ervaringsdeskundige.

Vrouw: Je komt weer dronken thuis

Edwin: Ah nee joh helemaal niet waar… 

Vrouw:  Wat is dit nou…

Edwin: nee joh, 1 flesje maar… 

Vrouw: Die hele fles is leeg…

Edwin: Ik vind het geven van voorlichting aan jongeren heel belangrijk, omdat verslaving ook het gezin raakt. Dat ik het autootje van mijn zoon kapot trapte tijdens een ruzie weet hij nu, na 15 jaar, nog. Bij Mirage* is er ook veel aandacht voor de partner en de familie die krijgen bij ons ook steun van de systeemtherapeut.

Petra Polwijk: ik ben 1 van de 3 systeemtherapeuten bij Mirage*. Wij willen heel graag de familie en de naasten betrekken bij de behandeling van de patiënten die zijn opgenomen. We hebben daarvoor een aantal dingen gemaakt. Dat is een onder andere een informatieavond, waar wij vertellen hoe de kliniek werkt. We hebben een familieprogramma waar 3 dagen familieleden hun verhaal mogen doen. En we hebben systeemgesprekken. Dan komen familieleden hier en hebben samen met de patiënt en de systeemtherapeut een individueel gesprek, soms meer soms 1.

Edwin: Ik ben Edwin en ik werk bij Mirage*.

*Sinds eind 2016 is Triora de nieuwe naam van Mirage.
*Sinds eind 2018 heeft Edwin een andere uitdaging gevonden en is hij niet meer werkzaam bij Triora.

Ervaringsverhalen

Dit verhaal van Edwin is als eerste verschenen in de Triora Nieuwsbrief van juni 2015. Op de pagina Ervaringen kunt u meer ervaringsverhalen lezen. Wilt u nieuwe verhalen als eerste ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan voor onze Nieuwsbrief.

Reageren op dit filmpje?

Wilt u reageren op dit filmpje? Dat kan op ons YouTube kanaal. Onder het filmpje is ruimte voor reacties.wouter2
'Op dat moment had ik het geld niet altijd meer om te kunnen spelen, te drinken of wat dan ook.'

- Wouter

Bekijk mijn verhaal
marco
'Je bent jong en je weet niks. Dit is de weg die je inslaat en je denkt dat dit het is.'

- Marco

Lees mijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

*Verplichte velden

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem