Constant manager zorg en psychiater
Een stukje Zuid-Afrika in Ockenrode

Constant Mouton: Psychiater bij Triora

'Een stukje Zuid-Afrika in Ockenrode'

In Zuid-Afrika werkte hij in een ziekenhuis met 3000 bedden in het township Soweto. Nu is hij  sinds 1 juli 2015  psychiater bij Triora, een kliniek met 41 bedden in het rustieke Ockenrode. Een enorm verschil, maar Constant Mouton voelt zich als een vis in het water bij Triora.

Sinds 1 juli 2015 werkt Constant bij Triora na een periode van 6 jaar bij de afdeling gesloten wonen van Parnassia. Constant werd in 1978 geboren in een stad met de poëtische naam Bloemfontein in een Afrikaner gezin en groeide op in Johannesburg. Hij studeerde zowel aan de universiteit van Pretoria in het Afrikaans, als aan de universiteit van Witwatersrand in Johannesburg in het Engels. Hij voltooide zijn opleiding tot psychiater in het Chris Hani Baragwanath Hospital in Soweto, een van de grootste ziekenhuizen ter wereld met 400 opnames per maand op de psychiatrische afdeling.

Ervaring opdoen in langdurige psychiatrie

In 2009 kreeg hij het idee om een jaar in Nederland te gaan werken en ervaring op te doen in de langdurige psychiatrie. Via een Nederlands uitzendbureau dat in het buitenland artsen werft, kon Constant solliciteren bij Parnassia bij de afdeling gesloten wonen. “Dat beviel me prima qua sfeer en cultuur. Ik zou eigenlijk 1,5 jaar blijven, maar kreeg toen een vaste baan aangeboden.” Hij hoefde hierover niet lang na te denken en dus bleef Constant in Nederland. In 2011 begon hij met een management opleiding voor zorgprofessionals en werd benoemd tot manager bij de cluster gesloten wonen, waar patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen, vaak in combinatie met een verstandelijke beperking, verslavingsproblematiek en persoonlijkheidsproblemen, opgenomen zijn. 

Cultuurverschillen

In Nederland kreeg Constant natuurlijk te maken met cultuurverschillen. “Hier zijn mensen veel directer, in Zuid-Afrika is het wat omzichtiger. Ik heb hier zelf ook geleerd directer te zijn. Wat ik typisch Nederlands vind is het idee van ‘het komt altijd goed’. Nederland is ook veel minder hiërarchisch, de scheiding is wat minder streng.”  Wat hem ook opviel is dat er in Nederland meer voorzieningen zijn. “Een afdeling waar mensen langdurig kunnen verblijven in een soort woonsituatie, dat heb je in Zuid-Afrika niet”. 

Een nieuwe uitdaging

Na 6 jaar bij wonen met zorg, was Constant eigenlijk wel toe aan iets anders en solliciteerde hij op de functie van psychiater/manager zorg bij Triora. ‘‘Het Triora Model spreekt me heel erg aan. Het is een heel brede benadering met aandacht voor spiritualiteit en zingeving, voor lichaam en geest. Wat ook fijn is dat je hier gewoon jezelf mag zijn.”

Nederlands maar ook Zuid-Afrikaans

Constant gaat nog regelmatig terug naar Zuid-Afrika om familie en vrienden op te zoeken. “Wat ik wel mis is het weer in Zuid-Afrika. Het is daar eigenlijk 9 maanden zomer en de winter stelt ook niet veel voor”. Inmiddels is hij ook officieel ‘ingeburgerd’, vorig jaar deed hij een inburgeringscursus. Den Haag vindt hij een heerlijke stad om te wonen. “Het doet me denken aan Zuid-Afrika, al die verschillende culturen door elkaar, ik hou erg van het multi-culturele”. 

Tweemaandelijkse nieuwsbrief

Het interview met Constant is verschenen in de nieuwsbrief van oktober 2015. De nieuwsbrief is bedoeld voor ex-patiënten van Triora en hun partners, ouders, kinderen en vrienden. Uiteraard zijn andere geïnteresseerden welkom om zich te abonneren op onze nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt iedere twee maanden per e-mail.Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

*Verplichte velden

edwin
'Dat ik het autootje van mijn zoon kapot trapte tijdens een ruzie weet hij nu, na 15 jaar, nog.'

- Edwin

Bekijk mijn verhaal
wouter
'Inmiddels zijn de problemen groter geworden. Ik realiseer me dat dit helemaal uit de hand loopt.'

- Wouter

Bekijk mijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- Onze patiënten op

Zorgkaart Nederland


Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem