Wereld Dag voor de Psychische Gezondheid 2019

Wereld Dag voor de Psychische Gezondheid 2019

10 oktober is het de Dag voor de Psychische Gezondheid. Met deze dag wilt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bewustzijn van geestelijke gezondheidskwesties vergroten. Verslaving wordt door de WHO ook erkend als een  psychische ziekte. Zij definiëren verslaving als een lichamelijke en psycho-emotionele ziekte die wordt gevormd door verlangens van de patiënt om middelen te gebruiken om hiermee gevoelens en gedachten beter te kunnen verdragen. 

Dit jaar focust de WHO zich tijdens de Dag voor Psychische Gezondheid specifiek op het thema suïcide preventie. Elk jaar zijn er 800.000 mensen wereldwijd die zichzelf van het leven beroven en zijn er nog meer mensen die een poging hiertoe doen. In Nederland zijn dit 5 mensen per dag. Onderzoeken tonen aan dat mensen die last hebben van een  alcohol- of middelenverslaving een verhoogd risico hebben op suïcidale gedachten. 

Wij merken bij Triora ook dat mensen met een verslavingsprobleem vaak het gevoel hebben dat zij op deze manier niet meer verder willen met hun leven, maar het tegelijkertijd soms moeilijk vinden om een uitweg te zien. Verslaving kan ervoor zorgen dat iemand denkt dat anderen beter af zijn zonder zijn of haar aanwezigheid. Verslaving is echter heel goed te behandelen en een leven zonder middelen is mogelijk! Triora kan u helpen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van middelen. Ook geeft de WHO nog een aantal tips voor een goede psychische en mentale gezondheid. 

Tips voor een goede psychische en mentale gezondheid

De WHO geeft ook enkele tips die een goede psychische en mentale gezondheid kunnen stimuleren:

  1. Wees actief: zorg voor voldoende sport en beweging. Voor volwassenen in Nederland geldt een norm voor 150 minuten matige tot intensieve beweging per week. Dit is bijna een half uur per dag. Voor kinderen zit deze norm op minstens 60 minuten per dag. 
  2. Eet gezond: zorg voor een gezond eetpatroon. In Nederland wordt rekening gehouden met een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen. Gevarieerde voeding is hierbij belangrijk en dat kan bijvoorbeeld aan de hand van de Schijf van Vijf. Gemiddeld mag een man 2500 calorieën per dag en een vrouw 2000.  
  3. Geniet van wandelingen in de natuur met vrienden en familie: de buitenlucht en omgang met naasten zijn positief voor een goede psychische en mentale gezondheid.
  4. Zorg voor 8 uur slaap per dag: goede slaap is erg belangrijk om lichamelijk en mentaal gezond te blijven. Voor volwassenen in Nederland is minimaal 8 uur slaap aan te raden.
  5. Praat over gevoelens met mensen in vertrouwen: het is belangrijk om gevoelens niet op te kroppen, maar hier over te praten. Probeer niet alles alleen op te lossen en accepteer hulp. 
  6. Zoek professionele hulp indien je dit nodig hebt: in sommige gevallen is het niet mogelijk om alles alleen op te lossen en is dit ook niet nodig. Vaak zijn er genoeg naasten, hulpverleners en andere organisaties in de omgeving die met alle liefde willen en kunnen helpen. Ga dus op tijd op zoek naar professionele hulp. 

Triora kan u professionele hulp bieden als u op zoek bent naar hulp voor een verslaving aan alcohol, drugs gamen en/of gokken. Triora biedt klinische hulp voor verslaving in Den Haag of ambulante hulp in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Haarlem. U kunt zelf gratis en vrijblijvend testen of Triora een geschikte behandeling kan bieden of u kunt uzelf direct aanmelden.

Denkt u momenteel toch aan zelfmoord? Zoek dan hulp! Neemt u dan contact op met 0900-0113 en kom in contact met de professionals van de preventielijn. Als u in levensgevaar bent of in crisis neem dan direct contact op  met 112. 

Wereld Dag voor de Psychische Gezondheid 2019

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

Triora model
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem