+31 (0)88 358 37 41
bevindingen Global Drugs Survey (GDS) rapport 2017

Meth veroorzaakt hoogst aantal eerste hulp bezoeken voor drugs

methamfetamine, ook wel meth, is een recreatieve drug waarbij het hoogst aantal ziekenhuisopnames wereldwijd wordt gemeten in verhouding tot het aantal mensen die de drugs gebruiken. Dit maakt meth een van de meest schadelijke en gevaarlijke drugs. Deze bevindingen komen uit het Global Drugs Survey (GDS) rapport 2017 (1).

Vanuit dit onderzoek blijkt dat een op de tien gebruikers van methamfetamine, een behandeling nodig heeft (4,8% zoekt medische hulp), met een veel hoger percentage van vrouwen dat hulp zoekt (8,2%) dan mannen (3,7%).

‘Jarenlang is het gebruik van methamfetamine afgenomen en werd het alleen gebruikt in culturele niches, momenteel is het onder jonge gebruikers een trend om methamfetamine te gebruiken in hun vrije tijd, voornamelijk in het uitgaansleven.’ Aldus Joaquin Descals, medisch directeur Triora Spanje.

Het aantal stijging in het aantal ziekenhuisopnames bij methamfetamine wordt gevolgd door synthetische cannabis. Synthethische cannabis is een van de nieuwste drugs op de markt en heeft veel invloed op de hersenen, het is veel krachtiger dan marihuana. 

Meth veroorzaakt hoogst aantal eerste hulp bezoeken voor drugs

Paddo’s ‘veiligste’ drug 

In vergelijking tot methamfetamine stelt GDS dat paddo’s de veiligste drugs zijn op de markt, omdat er slecht 0,2% van de gebruikers van paddo’s een ziekenhuisopname nodig heeft.

‘We moeten in ons achterhoofd houden dat er geen één drug bestaat die compleet veilig is’, waarschuwt Joaquin Descals, ‘Het is zorgwekkend dat veel drugsgebruikers die op de eerste hulp terecht komen drugs gebruiken in combinatie met alcohol. Dit kan het risico op paniekaanvallen, verwondingen en bijvoorbeeld desoriëntatie verhogen’.

Vaping – nieuwe methoden van consumptie

De onderzoeksresultaten van GDS richten zich ook tot ‘Vaping’, een manier om synthethische drugs op te lossen in elektronische sigaretten. Het gebruik van cannabis door middel van vaping is nog steeds het hoogst, maar de opkomst van het gebruik van andere drugs door middel van vaping blijft stijgen.

De Nederlandse situatie

Het aantal Nederlandse respondenten dat mee heeft gedaan aan het GDS onderzoek is 3219. In vergelijking met de resultaten wereldwijd blijkt dat het gebruik van methamfetamine onder Nederlanders het laagst is in vergelijking met het gebruik van andere drugs (0,7%). Meest gebruikte middelen onder Nederlanders zijn alcohol (97,6%), cannabis (65,1%) en tabak  (53,2%). Het gebruik van elektronische sigaretten is laag: 3,2%.

Global Drugs Survey

Meer informatie

(1)    The Global Drug Survey 2017 is het grootste drugsonderzoek ter wereld met deelnemers uit 50 landen, inclusief de UK, Spanje en Nederland.
(2)    Triora helpt mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen.
(3)    De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Het Triora Model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. Triora helpt mensen met een verslaving aan alcohol, drugs, gamen of gokken. De kliniek van Triora is gevestigd in Den Haag, Triora biedt ook poliklinische zorg in: Amsterdam, Haarlem en Den Haag. De verslavingszorg van Triora in Nederland wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.  

 


Category: Algemeen

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

Triora model
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Dichtbij huis in een rustige bosrijke omgeving