Expats and addiction header 2000x510
Zijn expats vatbaarder voor verslaving?

Expats en verslaving

Zijn expats vatbaarder voor verslaving?

In 2017 publiceerde Triora in samenwerking met Dr. Mark Burdick onderstaand artikel over expats en verslaving. De laatste periode krijgen wij weer veel vragen over dit specifieke onderwerp en delen wij dit nieusbericht nogmaals met jullie.

Geschreven door Dr. Mark Burdick

International Expert Mental Health & Education Consultant
American Psychologist


Mijn antwoord is zonder enige twijfel, ja, en wel om de volgende redenen:

  1. Als expat ben je meer geïsoleerd;
  2. De afstand tussen geboorteplaats, familie en andere sociale contacten is (ver)groot;
  3. Je bent niet bekend met (ontmoetings)plaatsen in de omgeving;
  4. De toegang tot medische zorg van bijvoorbeeld huisarts, chiropractor en GGZ is beperkt;
  5. Je voelt je minder welkom op plaatsen waar veel lokale mensen komen. 

Deze redenen zorgen ervoor dat expats eerder het risico lopen naar middelen te grijpen als alcohol, drugs, of andere middelen zoals medicijnen.

Wat maakt mij een expert?

Ten eerste, levenservaring. Mijn vader werkte voor een internationaal oliebedrijf en voor zijn baan was hij genoodzaakt om naar Dubai te verhuizen. Mijn moeder was nooit echt een voorstander van deze verhuizing. Ik zou mijn ouders tijdens mijn vakanties van mijn privé-school in Europa bezoeken. Ik zag dat een groot aantal van hun vrienden veel alcohol dronken en later zelfs stierven aan de gevolgen van een alcoholverslaving of andere gerelateerde ziekten. Ten tweede, professionele ervaring op internationaal gebied. Ik woon en werk als Amerikaanse psycholoog hier in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk met veel expats die last hebben van een verslaving of gerelateerde psychische problemen.

Wat ik heb gezien als familielid van een expat-familie is meestal hetzelfde als wat ik nu terugzie als psycholoog bij expats die in mijn praktijk komen: het gebrek aan sociale activiteiten en de beperkte toegang tot (medische) hulp, zorgt ervoor dat mensen vatbaarder zijn voor een verslaving. Alle bovengenoemde aspecten hebben invloed op de gezondheid en relaties met partner, familie en andere naasten.

Mark Burdick 848x565 IMG 7173

Als u zich zorgen maakt over uzelf of een familielid, stel dan de volgende vragen:

  1. Kan het zijn dat ik genetisch belast ben met verslaving?
  2. Ben ik bezorgd, of zijn andere bezorgd, over de hoeveelheid alcohol die ik drink of de hoeveelheid drugs die ik gebruik?
  3. Heb ik mentaal en fysiek last van depressie, paniek, angst of trauma?
  4. Heb ik het gevoel dat ik geïsoleerd ben, of heb ik het idee dat er geen andere uitweg meer is?
  5. Heb ik last van terugkerende, negatieve, gedachten vanuit het verleden of over de toekomst, welke ik niet met anderen kan delen?
  6. Ben ik bang dat mezelf of iemand anders pijn zal doen?

Als u één van deze vragen heeft beantwoord met 'JA', dan bent u of uw naaste mogelijk 'in gevaar' en heeft u hulp nodig.

Waar vind je hulp?

Ga op zoek naar een psycholoog of andere hulpverlener uit de GGZ om te helpen bij een eerste evaluatie. Vanuit de evaluatie volgt mogelijk verdere begeleiding en kan soms inzichten en informatie bieden die u op voorhand niet paraat had. Natuurlijk, kan uw huisarts een verwijsbrief schrijven indien deze nodig is om toegelaten te worden tot een behandeling.

Triora is zeker een verslavingszorginstelling om in overweging te nemen en te bekijken of zij een geschikte behandeling voor u kunnen bieden. Ikzelf verwijs ook verschillende patiënten naar Triora om specifieke redenen. Ik bespreek graag mijn ervaringen met u. Mijn advies is: wacht niet, neem de eerste stap! Neem contact op met mij via de e-mail of per telefoon.

Tot slot, bedankt dat jullie voor jezelf zorgen! Het betekent veel voor jullie partners, familie en andere naasten.

The American Psychologist

Dr. Burdick is een psycholoog met een praktijk in Amsterdam (Herengracht 282 Amsterdam, 1016 BX), waar hij expats vanuit Nederland en Europa behandeld of helpt richting een gespecialiseerde behandeling.


Category: Algemeen

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem