Een stille verslaving tijdens corona

Een stille verslaving tijdens corona

Verschillende media schrijven de laatste dagen over een stille verslaving en dat de coronatijd extra riskant is voor mensen met een stille verslaving. Maar wat is een stille verslaving nu precies en waarom is een stille verslaving tijdens corona extra riskant?

Wat is een stille verslaving?

Iemand met een stille verslaving kan net zoals iemand met een alcohol-, drugs-, game- of gokverslaving niet zonder een bepaald middel of een bepaalde handeling. Echter, iemand met een stille verslaving weet het daadwerkelijke probleem veel beter te verbergen waardoor anderen niet  snel doorhebben dat diegene last heeft van een verslaving. Dit komt omdat iemand met een stille verslaving nog erg goed in staat is om ‘de schijn’ op te houden en bijvoorbeeld nog gewoon functioneert op werk, school of tijdens andere sociale activiteiten.

Waarom is een stille verslaving tijdens corona extra riskant?

De houvast, van bijvoorbeeld werk, school of sociale activiteiten, die bij een stille verslaving ervoor zorgen dat iemand de schijn nog kan ophouden vallen tijdens een crisis zoals corona helemaal weg en zorgen ervoor dat iemand thuis komt te zitten. ʺDoor de coronacrisis kunnen ze eerder op het punt komen dat ze vastlopen. Dat ze vaker naar de fles grijpen, dat de spanningen thuis flink oplopen.” aldus een woordvoerster van Verslavingskunde Nederland. 

Ook vertelt zij dat familieleden vaak de eersten zijn die de gevolgen merken. ʺMaar naasten kunnen de problemen ook heel lang volhouden, want ze willen mensen niet in de steek laten. Ze vinden het moeilijk om iemand er steeds mee te confronteren of om een grens te trekken”, terwijl zij benadrukt dat juist dat soms nodig is. ʺZonder grens kan een persoon met een verslaving denken dat hij of zij zich geen zorgen hoeft te maken. Als iemand een gezinsleven dreigt kwijt te raken, kan dat juist een duw zijn richting hulp.”

Hulp bij een (stille)verslaving tijdens de coronacrisis

Ook tijdens de coronacrisis gaan de behandelingen voor verslaving bij Triora gewoon door klinisch en poliklinisch. Poliklinische behandelingen vinden via online therapie plaats. Als u tijdens de coronacrisis tot inzicht komt dat u toch wel overmatig alcohol of drugs gebruikt of last heeft van een verslaving kunt u zich vrijblijvend aanmelden bij Triora. Als u nog twijfelt of u last heeft van een verslaving kunt u gratis onze online verslavingstest doen. Laat de coronacrisis geen grip krijgen op uw verslaving, maar neem zelf de regie en zet de eerste stap naar een zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen of handelingen!

Lees het volledige artikel van de Telegraaf: ‘Coronatijd extra riskant voor stille verslaafde ’ (opent in nieuw tabblad).
Bekijk het item ‘verslavingsklinieken waarschuwen: crisis extra lastig als je kampt met verslaving’ (vanaf minuut 1:20) in de uitzending van RTL Nieuws van 4 april 2020.

Een stille verslaving tijdens corona

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

Triora model
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem