Deel cannabisgebruikers blowt meer door COVID-19: het nieuwe coronavirus

Deel cannabisgebruikers blowt meer door COVID-19; het nieuwe coronavirus

Het Trimbos Instituut doet momenteel veel onderzoek naar de relatie van onder andere alcohol, drugs, mentale gezondheid met corona, maar doet ook onderzoek naar het cannabisgebruik tijdens de coronacrisis. Het onderzoek geeft tot dusver een goede (tussentijdse) indicatie van het effect van de coronamaatregelen op het cannabisgebruik.

Doordat coffeeshops mogen verkopen via een afhaalloket is het nog steeds mogelijk om cannabis te verkrijgen. Het blijkt dat twee op de vijf cannabisgebruikers die hebben meegedaan aan het onderzoek van Trimbos vaker cannabis is gaan gebruiken gedurende de coronacrisis. De oorzaak hiervan blijkt dat cannabisgebruikers zich tijdens de coronacrisis meer vervelen, ze ervaren meer stress en eenzaamheid, maar ook meer klachten rondom hun mentale gezondheid. 

Cannabis is geen onschuldige drug

Veel mensen hebben de opvatting dat cannabis, ook wel wiet of hasj, niet schadelijk is en een drug is die goed gebruikt kan worden op recreatieve basis. Zeker tijdens de coronacrisis blijkt dit een uitkomst en biedt dit mogelijkheden voor velen. Toch is cannabis schadelijker en verslavender dan gedacht. Door cannabis frequent en langdurig te gebruiken is de kans op het ontwikkelen van een cannabisverslaving op termijn groot. Daarnaast brengt het roken van zowel cannabis als tabak onder andere schade aan, aan de longen, waardoor een grotere gevoeligheid kan ontstaan voor het coronavirus en iemand dus vatbaarder kan zijn om het coronavirus daadwerkelijk te krijgen. Er is ook geen reden of wetenschappelijk bewijs om aan te nemen dat cannabis zou helpen om jezelf te beschermen tegen corona.

Hulp bij een cannabisverslaving tijdens corona

Twijfelt u of u last heeft van een cannabisverslaving? Doe gratis en verblijvend onze verslavingstest. Ook tijdens de coronacrisis gaan de behandelingen voor verslaving bij Triora gewoon door klinisch en poliklinisch. Poliklinische behandelingen vinden via online therapie plaats. Laat de coronacrisis geen grip krijgen op uw verslaving, maar neem zelf de regie en zet de eerste stap naar een zinvol leven zonder gebruik van cannabis en andere verslavende middelen!

Bekijk alle informatie van het Trimbos over cannabis en corona.

Meer informatie over een cannabisverslaving en de afkickverschijnselen van een cannabisverslaving.

Deel cannabisgebruikers blowt meer door COVID-19; het nieuwe coronavirus

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

Triora model
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Hulp voor iedereen met een verslavingsprobleem